Recension: Orten Was the Case

Orten Was the Case är ett pusseläventyr som utspelar sig i svenska Orten – en förort i Sverige där Ziggy får hela världens framtid på sina axlar.

Ziggy vaknar i sin husvagn utan att minnas vad som hände under gårdagen och när han kliver ut i samhället blir det direkt tydligt hur otroligt snyggt allt är. Att det ser ut som en tavla, med inspiration från illustratörer som Jan Lööf, är inte någon tillfällighet eftersom att hela konceptet och utvecklingen startade från en graffittimålning som senare även blev just en tavla.


Orten Was the Case har utvecklats av Oskar Thuresson, som bland annat var ‘lead animator’ för It Takes Two, och under vår intervju med skaparen beskriver han bland annat äventyret som ett Metroidbrania. Vad är det egentligen som händer i staden, och hur kan vi få fram mer information kring den hemska händelse som hotar Orten? Vårt vapen är helt enkelt kunskap, vad vi får reda på från äventyrets alla högst spännande karaktärer, vi löser pussel – och känner oss oerhört smarta när vi väl lyckas – och tar del av mängder av händelser som sker under tolv minuter.

Allt utspelar sig under en loop på just tolv minuter, som sedan startas om. Det var ett system jag var lite skeptisk till i början, jag ogillar att behöva spela om händelser flera gånger, men det var en oro som försvann lika fort som den första loopen var över. Under varje omgång använder vi oss av den information som vi fått tidigare för att skala av de spännande hemligheterna ytterligare. Att sopbilen kommer på ett exakt klockslag, kan det egentligen ha någon betydelse, och hur ska vi egentligen komma in i en viss lägenhet samtidigt som vi måste få kontakt med någon som inte verkar vilja bli upptäckt?


Alla pussel att lösa, att lyckas vara på rätt plats vid rätt tillfälle och alla händelser höjs något ordentligt av stämningen i Orten Was The Case. Den snygga designen gör mycket, men att det utspelar sig i den svenska orten, där alla snackar svenska, gör förstås sitt för att det verkligen ska kännas som att vi befinner oss i Sverige. Humorn är verkligen strålande, och när jag pratar med den gamle tanten som sitter och fiskar på en bro kan jag inte sluta skratta med i hennes uttryck. Och när jag sedan fiskar upp en fisk kan jag inte annat än att le åt vad som står när jag lyckats veva upp den.

Ortens befolkning tar en och annan drog, alkisarna på den lokala pizzerian sitter och skryter om vad de gjort tidigare i livet och allt är skapat med en sådan fantastisk nerv där spänning hela tiden blandas med en stor dos humor.


Orten Was the Case är som ett snabbare peka-och-klicka-äventyr, med en viss mån av strider – något som även kan göras oerhört enkelt, eller helt undvikas, om man inte är van eller känner att man endast vill spela ett pusseläventyr. Det var oerhört svårt att sluta spela när jag väl började, och det var lätt att tänka ”bara en loop till” och ”jag måste bara få veta lite, lite till” om något. Intresset fångades snabbt upp av skådeplatsen – den svenska orten som tagit inspiration från Stockholm Söderort och den vackra utsidan. Det som höll mig kvar var spänningen, den fantastiska stämningen (som stärks av dess snygga design), den härliga humorn och att det utspelar sig i Sverige – Orten Was the Case känns så nära.

Betyg: 9 av 10
Testat till PC (Steam)
Finns även till:
PS5
PS4
Xbox Series X/S
PC

Orten Was the Case utvecklades av Woodhill Interactive.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.