Recension: Sniper Ghost Warrior Contracts 2

Undertecknad har begett sig till ett digitalt Mellanöstern och slagits mot terrorister med automatvapen och framförallt sniper.

CI Games prickskyttesimulator tar oss till Kumar där en brutal diktator styrt landet med järnhand i över 20 år, men efter att han mördats har änkan tagit över rodret och planerar hämnd. Detta riskerar att leda till ett ordentligt krig som inte bara skulle få oljepriserna att rusa i höjden utan också skörda mängder av oskyldiga människoliv. Och som Raven – en erfaren krypskytt – ska vi förstås förhindra att detta sker.

Berättelsen kommer knappast att vinna några priser, istället är det de spelmässiga upplevelserna och alla händelser som lägger sig och frambringar goda minnen. Jag lägger mig tillrätta på en klippa och mellan mig och hamnen där den snart döde terroristen befinner sig svallar vattnet. Det är över en kilometer fram till platsen och jag tagar fiender med hjälp av min kikare. Plötsligt hittar jag måltavlan, jag siktar in och håller andan. Miss! Alarmet går och alla fiender försöker hitta mig med sina sikten samtidigt som terroristen kutar till en undangömd bil. Då skjuter jag ned en container som blockerar körvägen och jag hittar en öppning och får se en slow motion-sekvens som följer kulan från gevärets mynning fram och igenom kroppen som sedan faller till marken. Denna funktion ser ofta brutal ut, med sönderskjutna huvuden och kroppar, men den som tycker att den irriterar och förstör flytet kan stänga av den.

Områdena är stora och jag lägger ned en hel del tid på att sondera terrängen innan jag börjar ta ut fiender som letar efter avvikelser. Jag börjar med att sätta en kula i de prickskyttar som befinner sig på fiendesidan. Skotten mot dem vållar sällan uppmärksamhet från andra fiender, då de oftast ligger ensamma på tak och avsatser, om det inte är så att någon fiende är tillräckligt nära för att höra mitt skott. Sedan, följer jag pilarna på minikartans om representeras av de fiender som jag tagat med hjälp av kikaren. Jag försöker ta ut dem i ryggen, och vissa fiender besitter även värdefull information som jag lyckas hota mig till. Den artificiella intelligensen varierar dock, men när de väl har upptäckt mig forsar det fram fiender, och om jag inte hinner gömma mig tillräckligt snabbt gör de oftast livet kort för mig som spelare.

Jag spelade aldrig originalet, men jag vet att det klagades en del på få checkpoints och så kallade sparpunkter. Det blir aldrig något problem i Sniper Ghost Warrior Contracts 2, mina framsteg sparas ofta med jämna mellanrum, och det är väldigt tacksamt. För det är ett svårt spel, och det gäller att behålla lugnet. I största möjliga mån ska fienderna tas ut i det fördolda. Det finns tillfällen då vi kastar granater och använder oss av automatgevär, men det är i segmenten dä vi får använda prickskyttegeväret som actionupplevelsen verkligen levererar underhållning. Vi behöver ta vindens riktning i beaktning liksom avståndet för att träffa våra mål. Det är inte den lättaste uppgiften här i världen, speciellt inte om fienden rör på sig, men på de lättare svårighetsgraderna kan vi ta hjälp av en röd prick som visar exakt var skottet kommer att träffa. Och det var en funktion jag använde mig flitigt av innan jag fick grepp om mekaniken.

Vi kan också köpa nya vapen och sikten och får även tillgång till hjälpmedel som en drönare. Den sistnämnda är däremot relativt svårstyrd, och den tillför inte särskilt mycket.

Tyvärr stötte jag på två stycken riktigt irriterande buggar. Vid det första tillfället blev båda mina sparfiler korrupta, vilket tvingade mig att börja om helt. Sedan råkade jag ut för en bugg där kikaren inte längre var tillgänglig, och då den är väldigt viktig för att vi ska kunna taga fiender, och speciellt måltavlorna, kände jag att jag behövde börja om även denna gång. Efter detta skedde har spelet emellertid flutit på som det ska.

När Sniper Ghost Warrior Contracts 2 fungerar som det ska är det riktigt spännande, speciellt när vi ska hitta och skjuta en terrorist på över en kilometers avstånd. Det är relativt lugnt, vi behöver förbereda våra anfall, och jag trivs verkligen med detta. Det är inte själva berättelsen som får sniperäventyret att blomstra, utan alla sekvenser där vi listar ut det bästa sättet att ta ut måltavlorna. Det är helt enkelt en riktigt bra prickskyttesimulator som levererar ett grymt gameplay.