Recension: Final Fantasy 7 Rebirth

Den första delen i den efterlängtade Final Fantasy 7-remaken släpptes under 2020 och nu är äntligen den direkta uppföljaren här – Final Fantasy 7 Rebirth.

Inledningen är lika magisk och kraftfull som den är fartfylld och händelserik. Snart lämnar vi emellertid Midgard – som var skådeplatsen i föregångaren – bakom oss och möts av ett enormt landskap och en härlig färgpalett som är en lysande kontrast till den första delen av äventyret. När jag tar mina första kliv ut i Grasslands är det en häpnadsväckande upplevelse att se solen steka det fantastiskt fina, gröna landskapet samtidigt som kameran sveper ut över det stora området.


Den spännande storyn, som jag inte vill berätta allt för mycket om för att inte spoila för alla som inte spelat varken Final Fantasy 7 eller dess remake, kommer verkligen till sin rätt. Det är så mycket som känns magiskt, som att få besöka Neibleheim, i fantastiskt snygg och modern grafik, och det är svårt att egentligen begripa alla känslor som väller över mig. Storyn innehåller moment av hopplöshet, förtvivlan,sorg och ren och skär glädje där Square Enix får mig att känna – känslorna sprudlar åt alla möjliga håll.

De turbaserade stridssystemet från originalet växlades till ett mer actionpackat sådant i Final Fantasy 7 Remake, och alla som spelat den första delen i denna remake-serie kommer att känna igen sig i Final Fantasy 7 Rebirth. Här får vi styra en karaktär åt gången, där alla – så som Cloud, Tifa, Aerith, Red och Barret – har sina olika kvalitéer och specialförmågor – som som att Barret kan öka mätaren för ”Stagger” hos fienden, och när den är full tar fienden mer skada samtidigt som denne inte kan röra på sig – perfekt läge för allas ”limit breaks” med andra ord, vilka är karaktärernas starkaste förmågor och här får vi verkligen se prov på häftiga sekvenser. Striderna blir väldigt episka många gånger där bataljerna förgylls av den fantastiska grafiken, den härliga designen och bosstriderna är verkligen helt underbara. Med ett enkelt knapptryck får vi fram en meny där vi kan välja mellan förmågor och magier samtidigt som striderna mer eller mindre stannar upp (tiden går fortfarande framåt, fast oerhört långsamt) – så att vi kan planera vårt nästa drag i lugn och ro.


En nyhet när det kommer till stridssystemet är en mängd olika teamförmågor och -attacker som kallas för Synergy-förmågor. Dessa låter oss bland annat att attackera tillsammans med lagkompisar, men också möjligheten få klockrena fördelar som att vi kan kasta magier utan att det tar någon magipoäng exempelvis. Det är riktigt kul, och det är lockande att se vilka nya möjligheter som vi erbjuds.

Square Enix har även ändrat en hel del från originalet där städer, byar och händelser får betydligt mer plats än i originalet. Vissa sekvenser överraskar oss som spelat originalspelet från 1997 ordentligt där karaktärerna och upplevelserna vi får vara med om verkligen når toppklass och den där Final Fantasy-magin slår verkligen igenom. Det är precis så här jag ville att remaken skulle vara – utan att jag visste om det själ – något som överraskar, ger mig mer av saker som kanske bara flög förbi i originalet. Fantastiskt helt enkelt.

Final Fantasy 7 Rebirth bjuder också på en häpnadsväckande öppen värld, där vi hittar saker att göra runt varje hörn. Vi känner igen en del av open world-konceptet från Ubisofts spel – något som oroade mig lite i början då jag inte är ett stort fan av det. Vi har till exempel ”tornen” som låser upp fler ikoner på världskartan, men här vill jag verkligen upptäcka allt som äventyret har att erbjuda – och det är oerhört mycket. Vi hittar bland annat stora träd där det bor Moogles, scannar kristaller för att få ta del av mer information om världen, slåss mot monster – inklusive bossliknande bataljer som bjuder på rikligt med spänning – hittar Chocobos som vi kan rida på (som dessutom har olika attribut och möjligheter i olika regioner) och mängder av spännande sidouppdrag. Jag trivs verkligen i denna öppna värld och vill göra precis allt och låter det ta den stora mängd tid som det faktiskt tar att hitta och göra allt och bjuds också på en och annan överraskning även här.

Materian var ett av de mest spännande inslagen i stridssystemet hos Final Fantasy 7, och det inkluderas även här. Vi hittar materia som ger karaktärerna som vi inte kontrollerar för stunden möjligheten att använda färdigheter och magier på egen hand, sådana som höjer vår hälsa, och förstås ger oss möjligheten att använda en drös av magier. Det är alltid spännande att se vad en ny materia ger oss för möjligheter, och när vi sedan kan sätta in fler av dessa i våra vapen och vår utrustning så ger det oss många fler sätt att ta oss ann fienden. Vi har också ”summons” som varje karaktär kan framkalla, ett färdighetsträd som växer, och det finns alltid något att utveckla, något att förbättra och något spännande att göra. En sådan sak som att varje vapen också kommer med en förmåga – och när vi exempelvis använt oss av den tillräckligt många gånger lär sig den berörda karaktären detta och kan använda förmågan även med andra vapen.

Det enda klagomålet jag egentligen har är att det är lite slött att klättra – det förstör takten en aning när jag tar mig fram på min Chocobo – men det är inte något som gör speciellt mycket. I det stora hela drunknar det snabbt i denna fantastiska spelupplevelse som kommer med helt underbar musik – någon av den allra bästa i hela branschen – fantastiska kraktärer, helt makalös berättelse och en så episk resa som samtidigt bjuder på mängder av underhållande sidosysslor – så som kortspelet Queens Blood som till och med slår Gwent (The Witcher 3) på fingrarna. Det finns mängder av roliga minispel som blandar allt från en sorts nostalgisk tower defense-upplevelse till rytmiskt musikspelande och till och med pianos där vi kan spela stycken från den helt underbara musiken.

Final Fantasy 7 Rebirth är en helt fantastisk nyversion av en av spelvärldens bästa spelupplevelser där de verkligen tar äventyret in i modern tid. Vi får både kvantitet och helt fantastisk kvalitet på samma gång att det det egentligen är svårt att greppa hur underbart bra det egentligen är.

Betyg: 10 av 10
Testat till PlayStation 5

Final Fantasy 7 Rebirth utvecklades av Square Enix.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.