Recension: Snufkin: Melody of Moominvalley

I Snufkin: Melody of Moominvalley får vi besöka Mumindalen tillsammans med Snusmumriken och det är ett väldigt atmosfäriskt äventyr både för vuxna och barn.

När det blir vinter går Mumintrollen i ide, och Snusmumriken säger hejdå till Mumin och lovar att komma tillbaka när våren nalkas. Färgpaletten och den tecknade stilen passar detta äventyr perfekt – det är så snyggt utan att vara tungt för mindre kraftfulla datorer eller Nintendo Switch – samtidigt som musiken är alldeles underbar.


Jag myser med från första sekund, men när Snusmumriken kommer tillbaka till Mumindalen är Mumin borta och landskapet håller på att torka ut. Anledningen är att det slagits upp parker över hela dalen där Parkvakten – äventyrets antagonist – använder alldeles för mycket vatten. Polisen vaktar dessa platser och följer reglerna som visas som ikoner på en mängd olika skyltar. Samtidigt som vi smyger fram, där vi klart och tydligt får grepp om var vakternas synfält når, rycker vi upp dessa skyltar, välter statyer och använder oss av Snusmumrikens musikinstrument för att få hjälp av djurlivet – så som en fågel som vi kan få hjälp att pocka på vakternas uppmärksamhet för att vi ska ta oss fram osedda. När alla skyltar är borta så förstår inte vakterna vilka regler som gäller längre och vi kan enkelt plocka ned hela parken.

Hyper Games mål är att skapa ett spel som är ämnat för både barn och vuxna, och deras inspirationskälla är företag som Nintendo och Disney. Och de lyfter verkligen fram Tove Janssons magiska verk på ett riktigt bra sätt där spelmekaniken är enkel för att även de yngre ska kunna ta sig igenom äventyret – där vi till och med kan välja svensk text – och det är fruktansvärt mysigt även för oss som minns Mumin från barndommen. Vi stöter på alla de färgstarka karaktärerna som vi mötte i sagorna vi tog del av som barn, och när vi får bygga en flotte för att ta oss till en ö får vi vara med om en oerhört mysig resa. Det behöver inte vara utmanande för att samtidigt få ut underhållning – för här får vi verkligen en nostalgisk resa.

Det finns moment som kan vara läskiga för de yngre barnen, som när vi stöter på den missförstådda Mårran, men för oss andra får vi en växlande spelupplevelse där vi får vara med om härliga moment, som att bara lägga oss mot en sten och titta upp mot en oerhört vacker stjärnhummel, och även mörka – men ändå mysiga – mer melankoliska moment. Det ger det ett större djup än om allt bara ska vara glatt och perfekt som i många andra upplevelser som riktar sig till barn som målgrupp.

Snusmumriken är inte någon materialist, så vi har inte ett stort ‘inventory’, utan samlar istället på inspiration som vi får när vi vandrar omkring i Mumindalen och dess närliggande platser. Det kan vara genom att vi skapar en bro av stenar som tar oss till en plats där vi kan gå igenom ett buskage, och när vi samlat på oss tillräckligt med inspiration kan vi får hjälp av diverse djur och röja olika hinder med hjälp av Snusmumrikens trudelutter på instrument som hans munspel och en flöjt. Vi får olika sidouppdrag där vi kan få än mer inspiration, och bara göra det vi tar oss ann.


Jag gillar också hur vissa av karaktärerna yttrar sig, när vakterna ställs inför en knivig situation och säger att de behöver gå och fylla i blanketter. Precis så som man själv uppfattade saker och ting som barn när man var liten, när man inte riktigt begrep varför de vuxna skulle göra en massa tråkiga saker och inte hade tid att vara med och leka. Hyper Games har verkligen fångat essensen av karaktärer somMumin, Lilla My, Mårran, Muminpappan och Muminmamman och alla andra karaktärer från Mumintrollet. Visst hade några trevliga minispel förhöjt upplevelsen – där gameplayet är av det enklaste slaget, men här skapar de ett musikaliskt äventyr med fantastiskt stämningsfull musik, bedårande vyer och ett djup med både glädje, melankoli vilket skapar en riktig harmoni. Snufkin: Melody of Moominvalley är den mysigaste spelupplevelsen jag fått ta del av i år.

Betyg: 8 av 10

Testat till PC
Finns även till:
Nintendo Switch


Snufkin: Melody of Moominvalley är utvecklat av Hyper Games.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.