Recension: Metal Gear Solid Master Collection Vol. 1

Metal Gear Solid-serien ligger mig väldigt varmt om hjärtat, speciellt de tre första delarna som gav spelbiblioteken till PlayStation 1 (MGS1), PlayStation 2 (MGS2 och 3) och Gamecube (remaken av MGS1) en riktig guldkant. Därför borde denna samling med alla dessa spel, plus några retrogodingar, vara som klippt och skuren för mig?

Det är även en samling som lockar intresse av nya spelare som bara har hört om Hideo Kojimas fantastiska spelserie tidigare, och med Metal Gear Solid Delta: Snake Eater (MGS3-remaken) under utveckling vill Konami förstås sätta spelserien på kartan igen.

Vissa ska helt enkelt få en ordentlig historielektion, medan andra av oss får en nostalgisk resa som startar redan med Metal Gear och Metal Gear Solid 2: Solid Snake som ursprungligen släpptes i Japan till MSX. Till och med Snake’s Revenge, som endast släpptes i väst, inkluderas, men de starka korten är förstås Metal Gear Solid, Metal Gear Solid 2 och Metal Gear Solid 3.


Det rör sig dock inte om några finputsade versioner, utan Metal Gear Solid är helt enkelt det spel vi fick till PlayStation (1) under det sena 90-talet. Vi som fortfarande spelar klassiska spel ibland har inte några problem med detta rent tekniskt, men det finns inte något incitament för oss att välja denna version istället för originalspelet till Sonys första konsol även om vi har tagit oss fyra konsolgenerationer fram. Det är nostalgiskt, men det är fortfarande samma låga bilduppdatering och jag tror nästan att jag uppskattar att spela PlayStation 1-spelet mer på en tjock-TV än vad jag gör här.

Det är i grunden bra spel det handlar om även om de kanske inte åldrats på allra bästa sätt för personer som är vana vid dagens moderna spel. Solid Snakes äventyr har emellertid en fantastisk atmosfär och även om jag inte är ett stort fan av att smyga mig fram för att ta ut mina fiender så har det alltid varit något speciellt i just Metal Gear Solid-spelen. Extra nostalgiskt var det att ta sig ann bossfighterna i allt från Metal Gear Solid fram till Metal Gear Solid 3, och jag njöt verkligen av att höra ”Snake, Snake?! Snaaaaake?!”, och alla nostalgiska ljud som när en fiende upptäcker mig. Berättelsen är verkligen ‘top notch’ och det var så banbrytande på sin tid och är en av anledningarna till att jag fortfarande tycker om långa, spännande filmsekvenser om de utförs på ett spännande och intressant sätt.


Metal Gear Solid 2 och 3 är i varje fall inga portar av originalspelen, utan det rör sig om samma versioner som fanns med i Metal Gear Solid HD Collection som vi såg under Xbox 360- och PlayStation 3-eran. Men mer än så har de inte gjort med spelen, och man hade kunnat hoppas på lite krispigare texturer, högre upplösning eller några andra godsaker, men så blev det inte.

Metal Gear Solid: Master Collection Vol. 1 är en samling som gör det möjligt att spela originalspelen (plus HD-samlingens versioner av MGS 2 och 3) på nyare plattformar. När det utannonserades hade jag verkligen hoppats på att få spela Metal Gear Solid i 60 bilder per sekund, men så blev det inte. Det rör sig om spel som var några av de allra bästa för sin tid, men de har inte moderniserats för dagens format.

Betyg 7 av 10
Testat till PS5
Finns även till:

PS4
Nintendo Switch
Xbox Series X/S
Xbox One
PC