Recension: Rollerdrome

Rollerdrome blandar ingredienser från spel som Tony Hawk’s Pro Skater och Max Payne där undertecknad har snörat på sig rullskridskorna och kämpat för poängen i rena dödsmatcher.

Trots att Rollerdrome utspelar sig under 2030 känns det härligt nostalgiskt att kliva in i den 80-talsdoftande framtidsvisionen där Matterhorn Corporations låter folk tävla med livet som insats. Berättelsen får aldrig något stort utrymme, men vi får några andningspauser mellan de adrenalinpumpande och snabba tävlingarna.

När vi rullar mot tävlingsbanan hamnar vi i något som ser ut som en härlig skateboard-park, men på banan vaktar Matterhorns husspelare som attackerar oss med allt från målsökande missiler och prickskyttegevär till lasrar och landminor. Samtidigt som jag gör olika tricks med smidiga knappkombinationer och grindar fram på varenda räcke jag hittar, skjuter jag fiender i en rasande fart. Vi börjar med ett par dubbla pistoler, men snart har vi även tillgång till bland annat ett hagelgevär och en raketkastare. Samtidigt som vi utplånar fiender på löpande band, hör publikens jubel och utför olika tricks, rasar poängen in. När allt flyter och vi undviker ett sniper-skott i sista sekund och hoppar undan från explosioner och landar ett välavvägt trick är det ordentlig, arkadig spelglädje som vi bjuds på.

Flera av vapnen låter oss använda ett autosikte medan vi behöver sikta på egen hand när det kommer till raketkastaren. Mycket baseras på hur vi tajmar våra attacker samtidigt som vi kan gå in i ‘slowmotion’ ala Max Payne. Tricksen behövs inte bara för att samla på oss poäng, utan det fyller också våra vapen med ammunition. Dessutom är fienderna mer eller mindre svaga för olika vapen, och för bästa resultat byter vi vapen i en rasande fart.

För att ta oss vidare i kampanjen behöver vi inte bara samla på oss en massa poäng, utan även klara diverse utmaningar. Det kan exempelvis handla om att utföra ett visst trick på en specifikt punkt på banan, ta ut en sniper med ett vältajmat shotgun-skott eller att vi ska ta ut en fiende samtidigt som vi ‘grindar’ på ett räcke. Lyckligtvis sparas också alla klarade utmaningar även om vi råkar dö innan banan är avklarad.

Rollerdrome är relativt utmanande och även om vi tar oss igenom kampanjen på ungefär fem timmar så bjuder det Roll7-utvecklade spelet på betydligt mer underhållningstimmar än så. Jag spelar inte bara om banorna för att utföra alla utmaningar, utan jag tävlar på hiscore-listorna med både mina vänner och resten av alla spelare som satt tänderna i detta beroendeframkallande spel. Det är oerhört lockande att fortsätta kämpa för att öka mina poäng när jag ser hur jag stiger på rankinglistorna i takt med att mina poäng blir bättre och jag upptäcker fler strategier på varje bana ju fler gånger jag spelar om dem.

Det handlar om en avskalad arkadspelsupplevelse med fyra miljöer och olika varianter av dessa. Men det är en spelupplevelse som koncentrerar sig på spelsekvenserna och avstår från allt vad färdighetsträd och karaktärsutveckling heter. Det är en fart- och actionfylld spelupplevelse som blandar ingredienser av andra spel samtidigt det känns nytt, fräscht och eget. Rollerdrome är ett nytt varumärke som levererar och jag hoppas innerligt på att vi får se en ordentlig uppföljare.