Recension: Still Joking

Still Joking skulle kunna beskrivas som ‘visual novel’-spelens svar på Quantic Dreams formula som de skapat med spel som Heavy Rain och Detroit: Become Human där våra dialogval påverkar berättelsen. Premissen är dessutom väldigt intressant där vi får följa Iris som är en reflektion av en skådespelare som mördas mitt framför en spegel.

Personerna bakom speglarna kallar personerna i vår värld för prototyper, och det handlar i mångt och mycket om en mordgåta som skall lösas på ett helt annat sätt än tidigare – det finns nämligen inget sätt att kontakta eller påverka händelserna i prototypernas värld. Samtidigt börjar ett helt nytt liv för Iris som måste hitta sig själv och lära sig hur världen och livet fungerar när hon inte längre är bunden till någon person på den andra sidan spegeln.

Med tanke på att Serena tillbringade mycket tid framför spegeln som skådespelare så tillbringade Iris mycket tid med att observera hennes ”människa,” och knöt på så vis ett starkt band till henne. Men även om de bokstavligt talat var varandras spegelbilder så skiljer de sig åt ordentligt på det personliga planet. Hur skall Iris reagera när spegelbilden av Serenas mördare plötsligt tar kontakt med henne, och vilka karaktärer kan hon lita på?

Det som sticker ut med Still Joking är att vi kan påverka så mycket av berättelsen själva. Ska vi ta med en viss person på ett möte med en annan karaktär, eller ska vi lämna de utanför eller ta med oss någon helt annan? Alla val påverkar händelserna som kommer och det finns även multipla slut att ta del av i för de som vill ha mer än de 12-15 timmar som äventyret sträcker sig.

Bakgrunderna är tecknade i snygg 2D liksom karaktärerna och det är av en mer seriösare och verklighetstrogen ton – även om den alternativa världen är fiktiv. Ibland får vi ta del av ‘Quick Time Events’ för att hålla oss på alerten och medan vi för dialoger med olika karaktärer som är viktiga för berättelsen så dyker Iris 2 upp. Hon syns på skärmen, och visualiserar den inre dialogen som vår protagonist har med sig själv. Annars reflekteras Iris tankar när hon skriver ned dem i hennes dagbok, och det är ett bra sätt att få lära känna henne bättre när många av dialogerna annars tar de vägar vi själva väljer.

Purple Brick Games stoltserar med att spelarna har över 1000 val att göra och 400000 ord att läsa igenom, men Still Jokings största brist är att dialogerna ofta känns utdragna och de hade gärna fått sänka dessa siffror. När jag läser en bok får författaren gärna sväva iväg och skapa en god stämning med att måla upp händelserna på ett sätt som fångar läsarens intresse, men här kan karaktärerna elaborera sina dialoger lite väl mycket – även om det som händer och personligheterna i sig är spännande.

Still Joking hade mått bra av att få storyn lite mer tight, men spänningen lockar mig till att fortsätta spela. Det är en helt klart godkänd spelupplevelse och fungerar lite som en interaktiv bok och film på samma gång. Ibland är jag så nyfiken att jag inte kan sluta spela, men många gånger vill jag bara att något spännande ska hända snabbare än det gör.

Betyg: 5 av 10
Testat till PC

Still Joking är utvecklat av Purple Brick Games.