Recension: Trials of Mana

Trials of Mana, eller Seiken Densetsu 3 som det heter i Japan, tog sig aldrig till den västerländska marknaden under 90-talet, men nu har det klassiska Super Nintendo-rollspelet uppdaterats med charmig 3D-grafik och även släppts i vår del av världen till PlayStation 4, Nintendo Switch och PC.

Det har emellertid släppts inofficiella översättningar av Super Nintendo-versionen av Seiken Densetsu 3, men det är med denna nyrenoverade version som jag gör min debut med Square Enix klassiska rollspel. Detta betyder inte att jag går miste om de nostalgiska retrovindarna som äventyret för med sig. Även om jag inte har spelat originalet, har jag spelat många andra japanska rollspel som innehåller ingredienserna som vi hittar här, och den är en charmig upplevelse som presenteras.

Innan äventyret startar får vi välja en huvudkaraktär av sex stycken valbara personligheter. Dessutom får vi plocka med oss två stycken ytterligare karaktärer på resan, och detta påverkar såklart dialoger och vi får också ta del av scenarion som är exklusiva för varje karaktär. Grundstommen är emellertid densamma oavsett vilka personligheter som vi plockar med oss på äventyret, och den kretsar kring livets träd – Tree of Mana – och åtta element som bland annat inkluderar jord, eld och vatten.

Det är en berättelse av klassiska mått som presenteras, och även om det är charmigt i sig, är den lite väl enkel. Karaktärerna är dessutom ganska platta och Sqaure Enix får mig inte att bry mig om dem på riktigt.

Då är det tur att stridssystemet är betydligt intressantare, och det handlar om actionorienterade rollspelsstrider i realtid. Jag kastar magier, laddar svärd med elkraft och gör specialattacker på löpande band, och med ett enkelt knapptryck kan jag byta mellan de olika karaktärerna. Detta behövs också om vi ska utföra de bästa attackerna och även ge sitt eget team rätt fördelar vid rätt tillfälle. Detta eftersom att den artificiella intelligensen inte är särskilt hög, där exempelvis en magiker som inte har särskilt stark, skyddande utrustning, kan kliva rakt in i hetluften och ta emot stryk. Även om vi kan ge de datorstyrda karaktärerna order om att fokusera på lite olika saker, gör de inte riktigt alltid som jag vill att de ska göra på eget bevåg. Det gör emellertid inte särskilt mycket då det ger en härlig variation då jag byter mellan de olika karaktärerna.

Trials of Mana är dock lite för lätt. Även på den tuffaste svårighetsgraden är motståndet i det lägsta laget, men samtidigt är det en mysig resa som vi bjuds på. Sorgligt nog har de ocksp valt att plocka bort coop-alternativet som fanns med i originalet, och det var något som jag verkligen såg framemot när Trials of Mana utannonserades.

Rollspelsäventyret innehåller många härliga klassiska moment där vi bland annat får åka båt på världskartan och följa en berättelse av klassiska mått. Trots enkelheten njuter jag av nostalgikänslorna som Trials of Mana för med sig, och vi tar oss igenom spännande omgivningar som mörka skogar och sanddränkta öknar. Den nya 3D-grafiken känns också trevlig, och tillsammans med designen och den härliga musiken skapas en skön atmosfär.

Trials of Mana är verkligen ett klassiskt äventyr, och trots enkelheten bjuds vi på en härlig spelupplevelse.