Vi testar No Rest for The Wicked (Early Access)

No Rest for the Wicked jämförs med Dark Souls och Diablo, men även en skvätt av Animal Crossing. Vilken härlig mix! Utvecklarna bakom Ori-spelen – Moon Studio – har släppt sitt charmiga, färgglada och mörka actionrollspel i Early Access och vi får ta del av ett långt första kapitel.

Året är 841 i denna fiktiva spelvärld och ordet om att kung Harol har dött ekar genom hela kungadömet samtidigt som regentposten går till hans arrogante son Magnus. Vad som är än värre är att Pestilence – en farsot som har varit utrotad i tusen år – har återvänt och korrumperar allt i sin väg, inte minst människor och djur som blir riktiga bestar. Spelaren får skapa och ta kontrollen över en Cerim som tillhör en grupp heliga krigare som svurit att förgöra farsoten en gång för alla. Men precis som i Dark Souls och andra typer av spel i denna subgenre väntar ond bråd död för oss spelare.


Vi ser emellertid vår spelbara karaktär snett uppifrån precis som i Diablo-spelen, men vi möter inte heller lika stora mängder av fiender. Istället försöker vi locka fram så få fiender som möjligt, och lyckas vi parera deras slag – och när vi lyckas blir fienden paralyserad under några få sekunder, vilket förstås är oerhört användbart mot exempelvis bossar. Vi kan även snabbsteppa runt fienden om vi inte har försett oss med för tung rustning – vilket då leder till att vi kan kasta oss undan fienden. Hur vill du att din karaktär skall bete sig i strid? Det kan vi helt enkelt bestämma själva.

En aspekt som verkligen får mig att tycka om No Rest for the Wicked är den färgglada – men ändå mörka – och mysiga spelvärlden – som ändock lyckas skrämma mig med sin mörka atmosfär. Berättelsen är spännande och vi hittar mängder av färgstarka karaktärer som får sina röster från riktigt duktiga röstskådespelare samtidigt som designen är helt fantastisk. När jag sedan stöter på en sidogrotta – som inte ens inkluderas i huvudstoryn – vänder det upp och ned på hela sättet att spela och det blir en smått magisk spelupplevelse med härliga och smarta idéer som de levererar på ett riktigt bra sätt. Jag får verkligen en riktigt härlig, mörk sagokänsla, och finner spänning mest överallt samtidigt som jag hela tiden är vaksam kring vad jag ska stöta på härnäst. Och jag kan ta mig ann många uppdrag i den ordning jag vill – när något känns lite väl svårt lämnar jag det för stunden och ger mig på något annat som gör att min karaktär sedan blir starkare samtidigt som jag själv blir bättre på min uppgift som krigare.


Till skillnad från andra spel i soulslike-genren så spawnar inte fienderna om vi sätter oss vid en lägereld eller vid en viss punkt där våra framsteg sparas. Om vi dör tappar vi lyckligtvis inte några erfarenhetspoäng heller, men vår utrustning skadas och kan behöva repareras – vilket vi kan göra på ett par olika sätt. Jag har valt att spela med en krigare som använder ett medelsnabbt svärd och är försedd med en sköld, och varje vapen har också en egen specialattack som vi behöver fylla på med en viss flaska som vi både kan hitta och brygga själva om vi införskaffar oss receptet. Likaså när det kommer till maträtterna som kan hela oss. Vi tillagar dessa vid spelets många eldar och efter att vi har hittat ett recept kan vi behöva allt från kött till örter och annat – vilket gör att vi inte bara har några få livflaskor till hands när det vankas bosstrider. Maträtterna kan dock ta slut vilket gör att behöver hushålla med detta så gott vi kan om vi inte känner för att ge oss ut och leta efter nya ingredienser.

Fiendegalleriet är varierat och när jag möter den första fienden som kastar flaskor som spricker när de dunsar i marken, och sprider en stor eld, är jag snart död. Plötsligt märker jag att det blir betydligt lättare om jag kommer nära inpå min motståndare – och vi kan även hitta finurliga lösningar där vi lurar in fienden i dess egna eld. Allt är förstås tillåtet för att gå vinnande ur striden i spel av soulslike-karaktär. Men det som verkligen satte mina kunskaper på prov var när jag mötte den första bossen som dundrar på med mängder av starka attackkombinationer – samtidigt som dess storlek också sätter skräck i mig som spelare. Men jag lärde mig att parera ett antal av bossens attacker efter några försök, och kunde på så sätt dundra på med ett antal välriktade slag när fienden stod och tog igen sig innan den började ge sig på mig igen.


När jag väl har tagit mig till äventyrets riktiga storstad får jag en riktig ”wow-känsla”. Den är ett mäktigt samhälle full av härliga personligheter där vi bland annat kan besöka smeden för att köpa och uppgradera utrustning och vi kan förse vapen med alla möjliga attribut hos en annan handlare. Dessutom kan vi bland annat utöka vårat ‘inventory’ – men också hjälpa till att bygga upp staden. En av de första sakerna jag låter ordna är en trappa som gör att det blir lättare att ta sig till mitt tilldelade rum där jag kan komma åt en kista för att förvara prylar som jag vill spara – men inte behöver ha med mig ut på nästa äventyr. Dessutom finns det en hel del dagliga och veckobaserade uppdrag som kan ge både klirr i kassan och ‘loot’.

Detta är dock en Early Access som lider av en hel del tekniska problem. Trots att jag har en kraftfullare dator än vad som presenteras för de rekommenderade inställningarna så hoppar bilduppdateringen ordentligt. Vid vissa tillfällen faller det under 10 bilder per sekund, och det finns än så länge inte särskilt många grafikinställningar att arbeta med. Men efter att ha lagt mig på 900p istället för 1080p – och skruvat på vissa andra aspekter – så blir det bättre, men det är något som utvecklarna arbetar med. Bara sedan några dagar sedan har bilduppdateringen blivit stabilare och jag tvivlar inte på att det kommer att bli bra tids nog. Dessutom är det ganska lite loot vi får av bossar och dylikt – den utrustning jag har består mestadels av prylar som jag kom åt tidigt i äventyret. Detta är emellertid något som adresserats.


Det kommer emellertid uppdateringar och ”hot fixes” var och varannan dag som gör No Rest for the Wicked lite bättre hela tiden, och jag har verkligen svårt att slita mig från Moon Studios charmigt mörka spelvärld. Det finns alltid något att göra, och det är med stor spänning som jag beger mig ut på ännu ett äventyr tillsammans med mitt svärd och ärrprydda karaktär. Det här är ett actionrollspel som skapas med ett stort, pulserande hjärta tillsammans med spelarna, och jag är väldigt glad över att jag är med på detta äventyr direkt från start.

No Rest for the Wicked kan mycket väl bli ett av de allra bästa actionrollspelen någonsin och redan nu får jag ut mängder av fantastiskt utmanande spelunderhållning.

Testat till: PC (via Steam)
Kommer även till:
PlayStation 5
Xbox Series X/S

No Rest for the Wicked utvecklas till PC, PlayStation 5 och Xbox Series X/S av Ori-utvecklarna Moon Studios.