Recension: Xenoblade Chronicles 3

Xenoblade Chronicles 3 till Nintendo Switch är ett mörkare, japanskt rollspel, utan att för den sakens skull sakna färg. Vi får vandra genom vidsträckta landskap med häpnadsväckande design och stifta bekantskap med en uppsjö av intressanta karaktärer.

Den tredje delen i serien utspelar sig i samma universum som tidigare Xenoblade-spel där de människor som lyckats överleva bor på sedan länge döda kroppar från enorma titaner. Vi befinner oss i Aionios där två fraktioner ligger i ständigt krig – Keves och Agnus, men varför de båda grupperingarna fullkomligt mördar varandra verkar det vara få som fortfarande vet. Och vad händer när det blodiga kriget ifrågasätts? Det här är en grupp människor som inte har upplevt något annat än krig, och soldaterna föds inte som bebisar utan som tonåringar där de går igenom en utbildning och får tävla mot varandra. Sedan beger de sig ut i krig där de går igenom tio stridscykler och de få som överlever ger upp sitt liv frivilligt under en ceremoni där de för sin energi vidare.

Inledningen av berättelsen låter lite diffus, men den gav mig många tankar som jag vred och vände på. Berättelsen är emellertid riktigt spännande där fantastisk musik, läckra, stora miljöer och välskrivna karaktärer ger oss en helt fantastisk atmosfär. Vi får följa en ensemble av personer som kompletterar varandra väldigt väl och mitt bland allt det mörka hittar vi också både färg och glädje där Monolith Soft tar stor inspiration från animevärlden.

Striderna påminner mycket om onlinerollspel där våra karaktärer har olika roller. Vi hittar bland annat olika ‘tank’-klasser som har ett starkt försvar och deras jobb är att få fienden att fokusera på dem. Sedan har vi förstås klasser som fokuserar på att hela laget och andra som delar ut skada, buffrar karaktärerna och så vidare. Det intressanta är också den goa teamwork jag känner med laget, och jag kan byta den spelbara karaktären när som helst om jag vill fortsätta med en annan karaktär. Tillsammans kan vi också utföra olika kombinationer där jag exempelvis kan bryta fiendens guard som sedan gör det möjligt för en annan karaktär att få ned fienden liggandes på marken. De karaktärer som styrs av AI:n gör också ett riktigt bra jobb, och jag har aldrig känt att jag behövt byta karaktärer mitt i strid för att de inte utför sina uppgifter, däremot kan det helt enkelt vara kul att byta mellan karaktärerna eftersom att det tillför en härlig variation i ‘gameplayet’.

Monolith Soft har skapat en smått magisk värld med hjälp av fantastisk design och även om bilduppdateringen kan droppa någon gång i de allra mest hektiska striderna, så är det ett av de snyggaste spelen idag om vi ser till designen och de makalösa vidder som presenteras.

Xenoblade Chronicles 3 är ett äventyr som växer ju längre in vi kommer, både när det gäller berättelsen och de spelmässiga aspekterna. Det finns många system att sätta sig in i, men dessa blir aldrig svåra att få grepp om då de förklaras väldigt väl samtidigt som de introduceras i lagom takt. Vi kan skapa diverse gems som ger fördelar åt de olika klasserna och vi har en stor spelvärld som lockar mig till att leta mig bort från vägen som leder direkt till nästa storyuppdrag. Sidouppdragen är dessutom riktigt intressanta och här och var stöter vi också på vissa bossliknande fiender utefter vägen som vi inte behöver slåss mot, men jag tar varje chans jag får – eftersom att dessa strider är otroligt underhållande och samtidigt belönande om jag lyckas gå vinnande ur striden.

Det var länge sedan jag fastnade på det här sättet för ett japanskt rollspel, och då är det ändå en av mina absoluta favoritgenres. Xenoblade Chronicles 3 bjuder verkligen på ett episkt äventyr där berättelsen, världen, musiken och karaktärerna alla bidrar till en fantastisk atmosfär samtidigt som spelsekvenserna är helt fantastiska. Spelutbudet till Nintendo Switch har verkligen laddats upp med fantastiska rollspel där vi nyligen fick Live A Live (läs gärna recensionen) och nu ger Nintendo och Monolith Soft oss Xenoblade Chronicles 3 – som är ett av de allra bästa japanska rollspelen någonsin.

Annons