Recension: Live A Live

Ett japanskt rollspel, flera vitt skilda kapitel. Live A Live känns lika charmigt som originellt och nyskapande trots att originalversionen släpptes redan under 1994.

Originalet av Live A Live lanserades endast till Super Famicom (Super Nintendo) i Japan av dåvarande Square innan studion slog sig ihop med Enix. Det är alltså första gången som vi i väst får ta del av en officiell, engelskspråkig release och det har skett en ordentlig uppfräschning när det kommer till det visuella, men vi hittar också en annan intressant nyhet som jag kommer att berätta mer om senare.

I grund och botten är Live A Live ett turbaserat, japanskt rollspel där vi får flytta våra karaktärer på ett mindre rutnät. Striderna blir aldrig större än att vi kan se hela stridsfältet samtidigt på skärmen och vi använder oss av specialattacker och försöker utnyttja fiendernas svagheter. Men till skillnad från många andra spel i genren tillbringar vi inte 40 timmar tillsammans med samma karaktärer, utan äventyret är uppdelat i mindre kapitel där vi får följa olika personers öden under olika tidsåldrar. Vi får exempelvis åka långt tillbaka till en förhistorisk tid, besöka vilda västern och kika in i framtiden där vi åker ut i rymden.

Dessa olika kapitel skiljer sig dessutom rejält från varandra där vi får allt från humor till fina berättelser och spänning. Vissa lägger mer fokus på berättelsen medan andra lägger mer vikt åt spelsekvenserna. Gemensamt för dem alla är att de kommer med en ordentlig charm och innovativa inslag. Som när vi får förbereda en by för ett anfall genom att placera ut fällor, och andra inslag som jag inte vill avslöja – de behöver upplevas. Men ni kan bara tänka er vad avsnittet som utspelar sig i ”nutid” handlar om då originalet släpptes under 1994 – och jag kan avslöja att det gav mig ett riktigt brett leende och en fantastisk spelupplevelse.

Inslagen i spelets olika scenarion är så pass originella och finurliga att det känns som ett väldigt modernt spel och den uppdaterade grafiken är en perfekt kombination av 2D och 3D. Vi har fortfarande riktigt fin pixelgrafik för karaktärerna och bakgrunderna har inslag av 3D samtidigt som de båda teknikerna smälter samman på ett oerhört fint sätt. Nyheten som jag berörde i inledningen är också att den mesta av dialogen har förgyllts ordentligt av röstskådespelare, och det ger äventyret och karaktärerna ett sprudlande liv. Dessa skådespelare gör också ett fantastiskt jobb att gestalta sina karaktärers röster. Lägg då till den härliga musiken som höjer den där mysiga och charmiga känslan ytterligare en nivå.

Live A Live är ett fantastiskt äventyr till Nintendo Switch. Det har både den där charmen och känslan från förr som ger oss en kraftfull nostalgikick samtidigt som det har ingredienser som gör att det känns nytt och fräscht.

Live A Live levererar en av årets allra bästa spelupplevelser hittills.