Recension: Mario + Rabbids Sparks of Hope

Ubiosft levererar inte ett vanligt taktiskt rollspel utan ett färgsprakande äventyr full av Mario-charm.

Mario + Rabbids Sparks of Hope är min första bekantskap med den här serien som startade med Mario + Rabbids Kingdom som släpptes till Nintendo Switch under 2017. Äventyret börjar i en humoristisk, solig och färgglad ton där Mario, Princess Peach och Luigi umgås med de tokiga Rabbids-karaktärerna som såklart har ett bus i bakfickan. Snart gör dock den onda varelsen Cursa livet surt för Mario-gänget och vi måste rensa världarna från den mörka geggan Darkmess.


I grund och botten handlar det om ett turbaserat strategirollspel, men det har även ingredienser som gör att folk som vanligtvis inte attraheras av genren har mycket att hämta. Resan tar oss mellan ett gäng olika planeter där vi exempelvis startar vid Beacon Beach där regnet faller ner över paradisön, och vi kan lösa olika pussel som gör att vi hittar härliga hemligheter. Jag kan bland annat låsa upp rena cirkuskanoner som skjuter mitt glada gäng till en plats som annars inte går att nå, och jag kastar mig in i varenda strid som går att hitta. Inte för att jag behöver levla upp mina karaktärer, men för att de är så otroligt underhållande att spela.


Det är fel att säga att stridssystemet är avskalat, men Ubisoft har gjort det smidigare och mer lekfullt – något som passar just det här spelet perfekt. Exempelvis hur vi förflyttar karaktärerna i strid. Visst, vi har ett begränsat område som vi kan röra varje karaktär inom, men vi kan exempelvis ta Mario och knata bort mot Luigi som oftast är längre bak eftersom att han har en grym ‘sniper’, så att Luigi kan hoppa på Mario och ta sig längre framåt, utan att något drag har gjorts. Både Mario och Luigi kan fortfarande attackera fienden, och vi kan bland annat använda en specialare som gör att karaktärerna kommer att skjuta på fiender som rör sig inom deras synfält när det är motståndarens tur att göra sina drag. Vi har ett gäng olika karktärer som vi kan ta med oss i strid, och de har alla sina specialiteter som att några är bra på närstrid, någon kan hela och andra kan göra flera olika Rush-attacker under ett och samma drag. En Rush-attack innebär att man ofta fäller fienden (inte alla), och sedan kan kasta iväg dem, och det är extra användbart när fienden har ett gäng levande bomber på sin sida.

Sen har vi den där lekfullheten som jag nämnt tidigare. Striderna kan till exempel gå ut på att vi ska slå sönder ett gäng olika ögon som kommer från den här geggan, Darkmess, och då kan vi göra en rush-attack mot en levande bomb, och sen kan vi plocka upp den, och springa mot ett gäng av nyss nämnda ögon och utnyttja sprängradien till max. Samtidigt som det rör sig om ett strategiskt rollspel får vi nästan som olika pussel och situationer att lösa, och bosstriderna bjuder verkligen upp till dans. Dessutom hittar vi ett fantastiskt fiendegalleri och när en Goomba med en kastrull på huvudet äntrar stridsfältet tar den såklart inte någon skada av några skott, utan vi måste använda en Rush-attack för att få omkull den så att vi sen kan kasta Goomban utanför banan.


En annan intressant ingrediens är att vi kan hitta ett gäng olika Spark-filurer under vårt äventyr. Vissa får vi bara vi följer huvudhandlingen, medan andra är utspridda i spelvärlden. Och Spark-karaktärerna är levande stjärnor där varje karaktär kan ta hjälp av en av dessa. Det innebär att vi exempelvis kan få tillgång till starka element som eld och vatten, möjlighet att höja karaktärernas försvar under ett visst antal drag och andra specialiteter.

Den som vill få ut extra underhållning har också ett gäng sidouppdrag och det händer också att de kommer med härliga, flippade filmsekvenser och mixen av Mario-bröderna och deras vänner med Rabbids-karaktärerna fungerar verkligen riktigt bra. Huvudberättelsen bjuder inte på några större utropstecken, men det är den goa stämningen och alla roliga tokigheter som sker som förgyller äventyret. Samtidigt som gameplayet och upplägget passar just detta spel riktigt bra.

Samarbetet mellan Ubisoft och Nintendo har mynnat ut i ett riktigt bra spel. Mario + Rabidds Sparks of Hope känns precis som om det skulle kunna vara utvecklat av Nintendo själva, samtidigt som Ubisoft har använt sin expertis för att göra något som liknar en mix av Xcom och Super Mario. Efter att jag tagit mina första steg med den mustaschprydde rörmokaren var det väldigt svårt att sluta spela, och jag kommer garanterat ge mig på föregångaren Mario + Rabbids Mushroom Kingdom.

Mario + Rabidds Sparks of Hope är ett av de bästa spelen jag har testat på Nintendo Switch i år.

Annons