Recension: Slipstream

Slipstream är ett racingspel som flörtar ordentligt med 80-talet och vi ser snabbt kopplingen till spel som Outrun. Ändå gör studion Ansdor något eget och tar det klassiska konceptet in i den moderna tiden.

Med knivskarp retrodoftande grafik kör vi bland annat genom snöklädda landskap, städer som skiner upp av neon och platser som får oss att tänka på skräckgenren. Slipstream är en arkadig racingupplevelse där musik och design skriker 80-tal, och samtidigt kommer det med några goda nyheter.

Förutom att vi får en ordentlig fart-boost när vi kör bakom andra bilar, då vi hamnar i den så kallade slipstreamen, så kan vi drifta genom tvära kurvor samtidigt som bilarna går i ordentligt hög fart. Jag fullkomligt swishar förbi palmer, kaktusar, höghus och sjöar, och när jag kör in i något på vägen flippar bilen runt och jag tappar dyrbar fart. I dessa fall kan vi spola tillbaka tiden i upp till fem sekunder, men vi får bara en chans extra att ta den kommande kurvan igen – eftersom att rewind-funktionen behöver laddas upp igen innan den kan användas på nytt.

Vi hittar sex stycken olika spellägen, där Grand Tour-läget kommer med olika rutter att välja mellan, precis som i arkadklassikern Outrun. På varje bana ställs vi också mot en rival – något som ofta ger doften av den gamla skolans spel. Rivalen säger också några meningar när vi möter dem, men det blir svårt att hinna med att både läsa och samtidigt undvika att krocka in i andra bilar och helt enkelt hålla bilen på vägen när farten är så pass hög. Det är egentligen inte något direkt minus – dialogen är knappast viktig, men det ger de enda en viss personlighet.

Ett annat av mina favoritlägen är emellertid Grand Prix och mellan varje race kan vi uppgradera bilen med prispengar som vi tjänat in under det tidigare racet. Det påminner mig racingklassiker som Nitro vilket jag spelade till Amiga 500, och här kan vi spendera pengar för att förbättra motorn, däcken och växellådan. Och placerar vi oss i topp 6 under ett race får vi poäng som sedan räknas ihop för att avgöra vilken placering vi hamnar på efter att alla race är gjorda.

Slipstream bjuder på en riktigt härlig resa tillbaka till 80-talet, med direkt och snabb underhållning som tar spel som Outrun-originalet in i modern tid. Det kommer som en färgglad retrobomb som är riktigt underhållande när det kommer till spelpass på runt 30-40 minuter. Även om det inte är ett spel som jag tillbringar timme ut och timme in med så är det riktigt underhållande när det kommer till kortare spelsessioner.