Recension: Life is Strange – Before the Storm ”Awake”

Life is Strange slog in som en oförberedd storm. Spelet, eller rättare sagt upplevelsen, förmedlade känslor som få underhållningsformer har klarat av, och Dontnod Entertainment levererade den allra största överraskningen under 2015. Deck Nine fick förtroendet för att utveckla en prolog till originalet, och nu har de släppt den första episoden av Before the Storm.

Den här gången ligger fokus på den 16-åriga Chloe Price, och precis som för många andra tonåringar känner hon som om hela världen är emot henne. Samtidigt som hon inte drar jämt med sina klasskamrater, är även hennes hemmamiljö upp och nedvänd efter att hennes mamma har träffat en ny man som mest är sur, och tycker att allt Chloe gör är fel.

Det är kanske inte är helt obefogat alla gånger då vår protagonist är en ren schablonbild av en upprorisk tonåring som röker braj, springer ut och super på nätterna, och är allmänt hatisk mot allt och alla. Ändå fattar jag ett tycke för Chloe, även om igenkänningsfaktorn inte slår jämt på alla plan, och under de inledande sekvenserna får vi både dra på konsert och sedan spela bordsrollspel tillsammans med ett par härliga karaktärer från Blackwell Academy – när huvudrollsinnehavaren väl går till skolan. Inledningen är riktigt härlig, och den fantastiska musiken från indiebandet Daughter höjer stämningen ordentligt. Jag går omkring på skolgården och småpratar med olika personligheter, och trivs nästan lika bra som i originalet.

När några elaka typer ger sig på vår huvudperson, dyker Rachel – skolans populäraste tjej – upp och vänder upp och ned på Chloes liv. Här försöker Deck Nine att skapa en riktigt emotionell resa, men skådespeleriet snubblar lite på vägen. Innehållet är riktigt spännande, men utförandet lämnar en hel del att önska. Det känns lite som om detta vore spelseriens första del, där de fortfarande kämpar med att hitta rätt, och den som väntar sig samma klass som originalet lär tyvärr bli besviken.

Den som ger sig på Life is Strange: Before the Storm helt förutsättningslöst lär emellertid hitta en hel del godbitar, även om Awake – som det första avsnittet heter – består av en hel del ”springuppdrag” där vi ska hämta en pryl, för att använda den på en annan pryl, så att vi får ta oss vidare i berättelsen. Vi hittar emellertid fortfarande den spännande ingrediensen som gör att våra handlingar och dialogval kommer att påverka handlingen, vilket gör att jag gärna tar en ny runda. Men, först när de resterande två episoderna är släppta och avklarade, för att jag ska få se konsekvenserna av mitt handlande under den första rundan. Jag gjorde val som jag kom att ångra, men jag vill se hur långt de tar mig och hur pass stora påföljderna blir i det långa loppet.

Before the Storm innehåller också en ny intressant funktion som låter oss vinna eller förlora dialoger med olika argument. Det gäller att känna av personen som vi snackar med, och välja rätt dialog för att lyckas, och det fungerar onekligen bra. Varje gång jag går vinnande eller förlorande ur en ”dialog-battle” funderar jag på vad som skulle ha hänt om resultatet hade blivit det motsatta. Och det händer ofta att jag reflekterar över mina olika val och tillvägagångssätt.

Den första episoden tillsammans med den rebelliska tjejen Chloe är underhållande, och trots bristerna i vissa delar av utförandet levereras scener som också är fantastiska. Jag är väldigt nyfiken på fortsättningen, och hoppas verkligen att Deck Nine kan knyta ihop påsen och ge oss det stoff som originalet är värt. Här skulle det utnötta uttrycket om att Before the Storm ”är en oslipad diamant” passa som handen i handsken, men jag nöjer mig med att berätta att jag är förväntansfull inför nästa avsnitt.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.