Recension: Agatha Christie: The ABC Murders

Microids Agatha Christie: The ABC Murders sätter den karismatiske Hercule Poirot i huvudrollen. Peka-och-klicka-äventyret bjuder på en resa tillbaka till 30-talet, med en stark huvudkaraktär, och ett gäng smarta ingredienser.

Allt börjar med att Poirot får ett brev som innehåller ett mystiskt meddelande som utmanar honom på ett ”test,” samtidigt som det antyds att något kommer att inträffa i Andover den 21 samma månad. Det rör sig förstås om ett mord, och den döde visar sig vara butiksägaren som mördats kallblodigt på plats i sin affär. Förutom en påse med jordgubbar, så hittas en ABC-gudie, eller rättare sagt en tidtabell, för landets tågavgångar på mordplatsen, och detta är startskottet för äventyret som målas upp i en mer tecknad, tredimensionell stil.

Som i alla andra peka-och-klicka-äventyr får spelaren plocka upp saker och granska prylar för att ta sig framåt i handlingen. Dessa moment är dock oerhört simpla i The ABC Murders, och istället får vi olika pussel att lösa när vi öppnar olika skåp, kassaapparater och andra föremål. Det gäller att knäcka ”koden” för att komma åt de viktiga prylarna, och även om dessa moment inte är överdrivet svåra, så ger de en viss ”aha-upplevelse” när de väl är lösta.

the abc murders ps4

En intressant ingrediens är att vi får vara med och lägga ihop bevismaterial för att dra olika slutsatser. Exempelvis får vi pussla ihop bitar som säger mycket om mördarens personlighet, och hur han eller hon agerar i olika scenarion. Det ger en härlig illusion av att få vara delaktig i mordgåtan när de löses på första eller andra försöket, men går det längre än så tappar inslaget sin funktion, då vi inte får någon sorts av bestraffning om vi gör fel utan kan testa olika kombinationer så länge som det behövs.

Spelaren får också förhöra flera av de misstänkta personerna, och innan vi pratar med dem kan vi studera dem för att ta reda på vilken sinnesstämning de har för tillfället. Detta kan bland annat låsa upp flera olika frågeställningar, och flera av frågorna kan leda till liknande svar, men vi blir belönade med poäng om vi agerar som Poirot skulle ha gjort.

Agatha Christie: The ABC Murders bjuder på en spännande mordgåta, men istället för att sätta spelaren på prov är det mer som ett interaktivt avsnitt från TV-serien, istället för att känna sig hundraprocentigt delaktig. Äventyret är dessutom kort, men vi får ändå valuta för den rabatterade prislappen. Poirot glänser med sin färgstarka personlighet, och jag känner mig lockad till en andra spelomgång nu när jag ser mordgåtan i ett annat ljus.

betyg3

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.