Recension: Neptunia Virtual Stars

Neprunia, Noire och ett par andra gudinnor från Neptunia-serien är tillbaka i ett actionrollspel som för dem in i den virtuella världen.

Berättelsen börjar med att Neptunia och hennes vänner (eller ovänner, de gnabbas en hel del) ska besöka en spelmässa. Efter ett och annat skämt, och en hel natt utan sömn för flera av karaktärerna, testar de på ett VR-spel med ‘full dive’. Det innebär att de hamnar i den digitala världen, eller rättare sagt rymden, Virtualand där hela deras sinne hamnar, men allt står inte rätt till. Den tidigare så lugna världen EMO har attackerats av en elak grupp varelser som kallas för Anti, och gudinnan Fair söker efter hjälp – och hjälpen består förstås av Neptunia, Blanc, Noir och Vert.

Neptunia Virtual Stars är ett actionrollspel där i princip all spelunderhållning ligger i ‘gameplayet.’ Den som spelat något av de tidigare Neptunia-spelen kommer att känna igen spelets protagonister, och här får vi skjuta loss ordentligt i tredjeperson mot riktigt konstiga fiender och bosstriderna är fantastiskt underhållande där vi får utnyttja karaktärernas olika förmågor. Vi har också med oss ett gäng Vtubers – alltså virtuella Youtubers – som slåss med svärd och pilbåge samtidigt som de kan utföra olika specialattacker, och vi har ett gäng olika möjligheter som gör att spelmomenten aldrig känns uttjatade.

Spelet kretsar en hel del kring just virtuella Youtubers som faktiskt redan har ”egna” Youtube-kanaler, och berättelsen inkluderar visserligen en del härlig charm och humor, men det är otroligt mycket fillers som letat sig in här. Exempelvis börjar Neptunia prata i sömnen under ett scenario där hon börjar säga en massa elaka saker om sina kompisar, och det är ett stort fokus på den kvinnliga kroppen som känns väldigt osmakligt och nedvärderande. Nej, det är i spelsekvenserna som Neptuna Virtual Stars levererar, absolut inte när det kommer till berättelsen.

Vi har ett antal olika mätare som kan fyllas som bland annat ger oss hjälp från andra Vtubers – som inte finns med i vår ensemble av spelbara karaktärer, utan de fungerar som support. Dessutom är bosstriderna riktigt intressanta som jag nämnt tidigare, och här får vi lyssna på några av Vtuber-figurernas musik samtidigt som vi får hålla koll på en mätare som visar när bossen är starkare eller när det är dags att dela ut rejält med stryk.

Neptunia Virtual Stars är ett underhållande, actionpackat rollspelsäventyr så länge vi får vara med och påverka det som händer på skärmen. Gameplayet är intressant, men berättelsen och väggen av dialog håller spelet tillbaka en aning. Jag är faktiskt sällan intresserad av vad karaktärerna har att säga och de pratar ofta och väldigt mycket. Banorna blir visserligen enformiga ganska snabbt, men de härliga spelsekvenserna väger upp detta på ett bra sätt.

Neptunia Virtual Stars är ett riktigt underhållande spel när vi får vara med och styra karaktärerna, men dialogen håller tyvärr inte samma kvalité.