Recension: Gran Turismo Sport

Polyphony Digital har lämnat sin ‘comfort zone,’ och deras nya racingspel fokuserar inte längre på mängder av turneringar mot datorstyrda racingförare eller en gigantisk bilpark. Istället ligger styrkan vid de adrenalinpackade racen online mot levande motstånd.

Utvecklarna har emellertid fortsatt att fokusera på detaljer, och direkt när vi möter menyerna presenteras de riktigt snyggt, även om de känns aningen röriga innan vi får grepp om dem. Även bilarna är oerhört välgjorda, ända ned på detaljnivå där vi hittar små finesser även om vi zoomar in på på små utvalda delar. När bilarna står och varvar inför ett spännande onlinerace känner man nästan doften av spänningen i luften, och när den rullande starten växlar över från autostyrning till att vi själva får ta över fordonet börjar verkligen allvaret på riktigt.

Gran Turismo Sport är visserligen tunt på rent innehåll, speciellt om vi jämför med de tidigare delarna i huvudserien, men det gör också att fokuset på det som verkligen inkluderas blir desto starkare. Jag ska inte sticka under stol med att jag letade efter funktioner som inte fanns vid start, och blev ganska besviken när jag bara hittade ett ganska grått arkadläge där vi endast får köra mot AI-motståndare i separata lopp. I det som kallas för kampanj hittar vi lite olika utmaningar som inte känns speciellt lockande, och i träningsläget tappar jag snabbt intresset när jag får testa på lite start och stopp. Istället har racingupplevelsen fokus på just det som titeln avslöjar, själva e-sporten i sig, och här gör Polyphony Digital ett riktigt bra jobb.

Vi kan ställa upp i tre olika lopp (som byts ut med jämna mellanrum) i en form av rankade race, och vi kan lägga ned hur mycket tid vi vill på att finslipa våra kvaltider. Dessa ligger sedan kvar lika länge som de finns tillgängliga, och den fantastiska körkänslan som Gran Turismo Sport erbjuder, för oss som spelar racingspel med handkontroll, har jag aldrig tidigare upplevt i något racingspel. Ända sedan Forza Motorsport 2 har jag föredragit själva rattandet av fordonet i den Turn 10-utvecklade racingserien, men här går Gran Turismo Sport om med en ännu bättre blandning av simulator- och arkadupplevelse. Därför blir det oerhört beroendeframkallande att lägga mängder av tid på att bara slipa varvtider för att få en bättre startposition i de riktiga loppen.

Bilarna må inte vara lika många som tidigare, men det är fortfarande riktigt triggande att samla på sig de allra bästa för att få de bästa förutsättningarna för varje lopp. Då och då får vi välja mellan en mängd olika fordon, men det är som allra roligast när vi måste använda en bil från det egna garaget. När de riktiga loppen sedan drar igång är det en oerhört skön känsla när man tar en perfekt kurva och tar sig förbi några motståndare som inte får en lika perfekt sväng. Helt plötsligt känner man sig som en riktig kung på banan, även om det inte behöver betyda att man lägger sig först i det race som 19 andra mänskliga motståndare ställer upp i.

Vi hittar också en förarrank som baseras på hur pass bra vi kör i de rankade loppen, men det finns också en ranking som baseras på ‘fair play.’ Rankningen för oss som racerförare kan inte heller gå över den som baseras på hur pass schysst vi kör, och tanken är väldigt god i grunden. I praktiken är det dock värre, och det är också den allra största svagheten med Gran Turismo Sport. Spelaren kan exempelvis bestraffas för att han eller hon saktar ned i en kurva och får en rejäl smäll i baken, något som spelkoden – helt felaktigt – läser som att vi stänger vår motståndare. Dessutom har jag fått väldigt hårda bestraffningar när jag blivit totalt överkörd, och flugit ut på gräsmattan, något som spelkoden uppfattar som att jag genar.

Gran Turismo Sport har emellertid en underbar körkänsla, och möjligheten till HDR gör att färgerna lyser oerhört bra på en TV som visar upp detta väl. Upplevelsen är inte maxad på innehåll som tidigare, och även om vi kan lägga lite tid i träningsläget, ta oss an ett gäng utmaningar, och spela vanliga onlinerace utefter våra egna premisser, så är det verkligen det rankade läget som verkligen förgyller racingspelet och lyfter det till sin höga nivå. Då och då dyker det dessutom upp några olika onlineturneringar, varav en som precis har startat, som sätter extra krydda på den fantastiska onlinetävlingsupplevelse som Gran Turismo Sport verkligen är.

Annonser