Recension: Forza Motorsport 7

Turn 10 och Microsoft tog upp kampen med Sonys och Pholyphony Digitals Gran Turismo under Xbox- och PlayStation 2-eran. Forza Motorsport var en simulator som fokuserade på verklighet, men under åren har serien förts mer och mer mot det arkadiga hållet. Forza Motorsport 7 är inte någon undantag, och nu är det dags att starta motorerna igen.

När vi kickar igång Forza Motorsport 7 presenteras vi för ett gäng introduktionslopp, och det slår mig direkt hur pass vackert racingspelet är. Trots avsaknaden av HDR lyser verkligen färgerna på Xbox One, och när till och med asfalten ser spännande ut gör Turn 10 allt rätt när det kommer till den grafiska biten. Trots att spelet endast visas i 1080p på Microsofts originalkonsol är det oerhört snyggt, och samtidigt som lacken blänker, regneffekterna imponerar lika mycket som alla andra vädereffekter, så försiggår det också en hel del saker i bakgrunden. Medan en soluppgång ligger perfekt placerad bakom ett berg, för att skapa en fantastisk atmosfär, flyger fåglar och helikoptrar i skyn, och det alldeles underbara himlavalvet fylls av härliga godsaker. När mörkret faller sprakar fyrverkerier, och allt känns verkligen levande, och doften av klassiska arkadspel gör sig påmind på ett underbart sätt.

Efter introduktionsracen hittar vi karriärläget, och med 32 banor och 700 bilar är det ett verkligt kraftpaket som erbjuds. Vi hittar visserligen en och annan malplacerad tävling, där vi exempelvis ska fälla bowlingkäglor med en limousin, och införandet av lastbilsrace känns inte optimal. De tillför ingenting, liksom rallybilarna som inte hör hemma på gatorna i Forza-serien, men när det kommer till banracingen är serien och Turn 10 verkligen mästare. I alla fall för oss som föredrar en mix av arkad och simulator, och serien ligger närmare det förstnämnda idag, vilket faller mig i smaken. När jag redan vid ett tidigt stadium får ratta en oerhört snabb Porsche glider smilbandet uppåt, och vi slipper timmar av tragglande med mediokra bilar, även om de allra snabbaste bilarna och racen blir tillgängliga senare.

Karriärläget, som kallas för Driver’s Cup, är indelat i sex olika delar som låses upp i takt med att poäng efter de olika tävlingarna samlas in. Vi får också erfarenhetspoäng, och när vi når en ny nivå får vi välja mellan olika bilar, kläder till racingföraren eller kosing. Ju fler, och ju ovanliga och bättre bilar vi äger, desto fler bilar får vi också tillgång till hos bilhandlaren, och vi kan också lägga de intjänade slantarna på diverse ‘loot-boxar.’ Själv tycker jag att det är ett spännande inslag, där vi ibland kan få riktiga vrålåk, och kort som ger oss diverse fördelar. Motståndarnas svårighetsgrad kan både sänkas och höjas, och desto svårare konkurrenter, desto mer klirr till kassan ges efter varje lopp. Vi får dock inte något för att plocka bort olika hjälpmedel, som bland annat kan hjälpa oss att bromsa, eller linjen som indikerar var vi ska placera bilen, och hur snabbt vi ska köra. Istället kan vi köpa diverse moddar (som försvinner efter att de används) som ger större belöningar efter racen om vi följer dess villkor.

Till skillnad från Project Cars 2 är Forza Motorsport 7 en betydligt mer lättillgänglig upplevelse, med riktigt härlig och följsam körkänsla även för oss som spelar med en handkontroll. Visst får du fortfarande bättre precision med en ratt, men det behövs absolut inte för att få en fantastisk spelupplevelse. Forza Motorsport 7 är långt ifrån det mest verklighetstrogna racingspelet därute, men det är ett väldigt underhållande bilspel som jag kommer att spela en lång tid framöver. När det sedan får en ordentlig push med Xbox One X i november kommer det dessutom att leverera en nytändning, speciellt med tanke på att det ser så pass otroligt bra ut redan nu.

Forza Motorsport 7 är årets bästa racingspel hittills – för oss som gillar en mer arkadbetonad upplevelse.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.