Recension: Lego Star Wars: The Force Awakens (PS4)

Star Wars: The Force Awakens hade premiär i vintras, och nu har kriget långt, långt bort Legofierats av TT Games.

Min första bekantskap med Lego-spelen fick jag med Lego Star Wars: The Complete Saga under den förra konsolgenerationen, och mitt intresse för spelserien har gått i vågor. Senast det begav sig handlade det om Lego Marvel’s Avengers – som i slutändan inte var mycket mer än en bantad version av Lego Marvel Superheroes. När vi får lägga vantarna på Star Wars: The Force Awakens känner vi igen många av beståndsdelarna, men produktionen levereras ändå med en guldkant.

Det gamla beprövade konceptet är intakt, men TT Games har bakat in framförallt två nyheter. Pusselmomenten är fortfarande enkla, men studion har försett Star Wars: The Force Awakens med en ny funktion som ger dem ett nytt djup. Högarna med Legoklossar är fortfarande kvar, men den här gången kan vi ibland sätta ihop olika sorters konstruktioner där det gäller att bygga den rätta för att ta sig vidare. Vid vissa tillfällen kan detta även leda till bonusföremål, och även om det inte känns särskilt innovativt vid första anblick är det en funktion som växer ju längre in i resan vi kommer.

En annan nyhet är det Gears of War-liknande skyddssystemet där kameran rullar in i en form av tredjepersonsvy som vi känner igen från nämnda titel. Lyckas vi dessutom klara oss från att bli träffade inkasserar vi Legostålar som vi kan använda för att låsa upp karaktärer. Det tar ett tag att fästa sig vid momentet, men efter ett tag ger det en väldigt filmisk upplevelse som bjuder oss på en mer episk upplevelse som går hand i hand med spelets rika licens.

lego star wars the force awakens

Karaktärsgalleriet är massivt, och vi hittar hela 200 karaktärer från Star Wars-universumet som vi kan frossa i. Vi hittar personligheter som Rey, Finn, Poe, Kylo Ren och Maz Kanata samt General Hux. Alla som har sett filmen kommer att känna igen nyckelmoment, så som uppskjutningen av Millennium Falcon och självklart bäddas allt in i den Lego-charm som TT Games har gjort sig kända för. Dessutom har Lucasfilm gett utvecklarna friheten att lägga till segment som binder ihop storyn, och slutresultatet är förvånansvärt bra.

Den allra bästa ingrediensen i Lego Star Wars: The Force Awakens är emellertid när vi får ratta rymdskepp och TIE fighers. I sann Star Fox-stil får vi köra fordonen genom både smala och linjära områden, liksom större platser och spelmekaniken pendlar mellan ren rälsskjutare till fritt läge med full kontroll i 360 grader. Tusen saker händer på skärmen samtidigt, och samtidigt som vi har fiendeskepp i bakhasorna dundrar explosioner och mynt samlas in till kassan som hela tiden växer.

Lego Star Wars: The Force Awakens dryper av fanservice, och varenda scen från filmen som har någon form av spelvärde finns Legofierat i TT Games adaption. Dessutom fungerar den artificiella intelligensen förvånansvärt bra, och atmosfären samt de nya inslagen höjer spelet över den rejäla mängd av Legospel som släppts genom åren. Banorna proppas fulla av spelmoment, som gör att de sju till åtta timmar som kampanjen varar aldrig blir tråkiga. Den relativt korta speltiden utökas rejält genom alla återbesök som vi lockas till för att låsa upp hemligheter, och för att spela igenom nivåerna med alla olika sorters av favoritkaraktärer som vi får tillgång till under äventyrets gång.

Lego Star Wars: The Force Awakens ger oss mycket av det vi sett genom åren inom den massiva Legostormen, men det är rena drömmen för Star Wars-fans och Legofantaster. Det överträffar mina förväntningar, och helt plötsligt blev Lego-spelen intressanta igen.

betyg4

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.