Recension: Grim Legends 2 – Song of the Dark Swan

Artifex Mundi levererar en färgstark och nästan magisk fantasysaga som både är charmig och bjuder på ett gäng intressanta pussel. Men, hur pass långt räcker det egentligen?

Drottningen i Eagle Kingdom har insjuknat i en mystisk sjukdom och spelaren, som axlar rollen som en fantastisk helare, blir kallad för att försöka hitta ett botemedel. Vi måste emellertid hitta en lösning på mer än själva sjukdomen då drottningen blir anklagad för att ha använt sig av mörk magi, och det blir vår uppgift att nysta och lösa de mystiska händelserna.

Grim Legends 2: Song of the Dark Swan
är min första bekantskap med serien, men det är en fristående upplevelse som står på helt egna ben. Även om det har ett skimrande ljus över sig täcks det också av ett moln av mörker, och det handlar om en lugn upplevelse i sann peka-och-klicka-anda, även om spelaren stöter på ett och annat lik på vägen mot målet. Förutom de vackra miljöerna, och den sköna stämningen som skapas tillsammans med musiken, ligger själva fokuset på äventyrets alla pussel.

Pussellösningen är oftast av simpel karaktär, men nästan varje gång lyckas de faktiskt att underhålla. Förutom att jag fastnade på ett visst pussel klockan 03.30 på natten, och jag vägrade att ge upp och välja kycklingalternativet och hoppa över det, så är lösningarna oftast relativt enkla om vi väl får sitta och pilla en stund. Detta är också den enda ordentliga utmaningen, då det är ganska lätt att lösa den övriga biten där vi får skapa saker från recept eller plocka på oss prylar som leder oss vidare i berättelsen.

De handmålade miljöerna är fantastiska, och när äventyret – som varar i tre till fyra timmar – fortskrider växlar också ofta områdena. Vi får aldrig stirra oss trötta på en och samma bakgrund för länge, och det är med spänning som jag tar mig till en ny plats. Här och var gömmer sig små hemligheter, och det är lätt att förväxla de inbjudande detaljerna för något som skulle vara viktigt för äventyret med något som bara tillför något till den härliga designen. Som tur är blänker och gnistrar det som oftast vid viktiga föremål.

Grim Legends 2: Song of the Dark Swan är en mysig upplevelse, och atmosfären är riktigt tät. Tyvärr är huvudberättelsen i det tunnaste laget, även om om utvecklarna har använt små, men behändiga knep för att skapa en skön sagokänsla. Även om sagan följer bröderna Grimms klassiker till punkt och pricka hade Artifex Mundi gärna fått fylla ut det hela med mera stoff. Då hade det kunnat bli något alldeles extra. Jag fattar aldrig något riktigt tycke för någon av äventyrets karaktärer, och ljudinspelningarna håller inte särskilt hög kvalité. Det är inte så att äventyret är dåligt, men det hade kunnat vara så mycket bättre med färgstarkare personligheter som fick ta mer plats än vad de gör här.

Då och då glimmar det korta äventyret till och det är framför allt i den mystiska känslan, vilket den visuell presentationen ger, som är dess starkaste kort. Stämningen är smått magisk i sina bästa stunder, och Grim Legends 2: Song of the Dark Swan är en trevlig upplevelse där fokuset ligger på lagom spännande pussel.

Annonser