Sveriges största PS Vita-samling

Playstation Vita har ett väldigt spännande spelutbud, och det är garanterat den mest underskattade konsolen i dagsläget som fortfarande är ”aktiv.”

PS Vita beskylls ofta för att ha ett väldigt skralt spelbibliotek, men sanningen är att det finns många intressanta titlar som den stora massan har missat. Killzone: Mercenary och Resistance: Burning Skies får ofta mycket uppmärksamhet när folk talar om konsolen, men sanningen är att det egentligen är två dussintitlar som blandat sig i konsolens gedigna utbud.

Men, när den stora publiken tittar åt ett annat håll blir det istället en väldigt speciell konsol för oss som samlar på spel. Många spel släpps i begränsade upplagor, så som Hotaru No Nikki (eller htoL#NiQ som Nippon Ichi valt att stava titeln). Den japanska versionen släpptes i en otroligt begränsad upplaga, och det är dessutom ett väldigt charmigt pusseläventyr där spelaren guidar flickan Mion med hjälp av en eldfluga. Varje sektion levererar nya pussel, och i slutet av varje bana dyker en spännande boss upp. Men, äventyrets stora ess är dess sköna atmosfär, och den känsla som lever vidare långt efter att spelet är avslutat.

hotaru no nikki fysiskt
Hotaru No Nikki bredvid samlarversionen av Demon Gaze.

I Japan går det emellertid relativt bra för Sonys bärbara konsol, och många titlar släpps exklusivt på den japanska marknaden. Så som Puyo Puyo Tetris, vilket är en blandning av den klassiska japanska pusselserien Puyo Puyo och pusselspelens moder – Tetris. Det lättförståeliga upplägget gör det oerhört importvänligt, och samtidigt är det en väldigt beroendeframkallande upplevelse som i mitt tycke faktiskt slår Tetris-originalet på fingrarna. Sedan hittar vi en mängd olika asiatiska (regionen skiljer sig från den japanska) spelsläpp som faktiskt kommer med engelska undertexter. Många av dessa titlar släpps även i väst, men endast digitalt, och som samlare vill man självfallet ha en fysisk utgåva. Vi hittar eftertraktade engelsktextade utgåvor som Digimon Story: Cyber Sleuth, Resident Evil: Revalations 2 och Oreshika: Tainted Bloodlines (som också blev tillgängligt via PS Plus för ett litet tag sedan).

puyo-puyo-tetris-ps-vita

Dessutom släpper Limited Run Games en hel del spel i begränsade upplagor. Spel som Octodad: Dadliest Catch, Söldner-X 2 och Saturday Morning RPG har tryckts upp i väldigt få exemplar, och titlarna tar slut på bara några minuter. Den som missar lanseringen, och vill få tag i ett exemplar får helt enkelt lägga ut betydligt större summor via Ebay, så det gäller att hålla koll på datumen.

I skrivande stund är jag uppe i totalt 142 fysiska Playstation Vita-spel, och mig veterligen är det flest i Sverige. Det finns mängder av guldkorn att hitta, och förutom samlandet spelar jag såklart ofta på PS Vita-konsolen. Min personliga favorit är helt klart Danganronpa-serien som målas upp som en visuell novell, där mycket mystik, och grymma mord står för ingredienserna.

För oss som samlar på spel är PS Vita en fantastisk konsol, och när det dessutom finns en stor mängd riktigt bra titlar kan jag varmt rekommendera er att inte avfärda det som en enhet utan rejäla spel. Det blev inte den kavalkad av grafiktunga spel som Sony lovade i början, men det finns galet många underhållande spel som är värda mer uppmärksamhet.

ps vita samling
psvita samling
samling ps vita

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.