Julafton för FFXIV-spelare – nu kommer Revenge of the Horde

Vår nya Final Fantasy XIV-expert Johan Fröhlander debuterar med sina tankar om den färska Revenge of the Horde-uppdateringen som släpps till rollspelsäventyret under morgondagen.

Nu är det alldeles snart julafton i Eorzea ännu en gång; jag talar givetvis om att det är dags för den nya patchen 3.3. Den här omgången har utvecklarna snott ihop en blandad säck med godbitar, och det skulle förvåna mig om inte alla kan hitta åtminstone någonting däri som faller dem i smaken. Bland annat väntar oss episka uppgörelser i huvudberättelsen, ny PvP, ny raid i Shadows of Mhach-berättelsen, mer Hildibrand, fortsättning på Anima-vapnet, och moogles. Massor med moogles. Här nedan följer ett axplock av det jag ser fram emot mest.

Revenge of the Horde
Inför den förra patchen, Gears of Change, avslöjade utvecklarna på förhand att vi skulle nå slutet på Draksångens Krig, eller the Dragonsong War, men vi vet nu att saker och ting inte gick så fredligt till som man hade hoppats. Nu anländer vi äntligen till den förhoppningsvis slutgiltiga uppgörelsen med Nidhogg och hans släkte. Av trailern att döma så väntar oss en episk strid, och jag misstänker att jag inte är den enda som knappt kan bärga mig efter att ha sett smakprov på den. Får bara hoppas att stridens namn, the Final Steps of Faith, inte är avskräckande efter alla vändor i Steps of Faith.

Vi kan nog också räkna med att vi får fler ledtrådar om vart berättelsen är på väg efter vi är klara i Ishgard och vad Yda och Papalymo sysslar med. Teorierna flödar fritt på internet, och många verkar vara övertygade om att vi kommer styra kosan mot Ala Migho härnäst och att det är där nästa expansion kommer att ha sitt fokus. Vi får se hur teorierna ser ut efter detta.

ffxiv revenge of the horde 12

The Minstrel’s Ballad: Nidhogg’s Rage
För den som är ute efter den där lilla extra utmaningen, så kommer det dessvärre inga mer Alexander Savage den här gången, men jag misstänker att många där ute fortfarande håller på med Midas. Däremot så måste vi ju få någon ny, svårare strid, så det bjuds på en extremversion av The Final Steps of Faith. Nya vapen till segraren, samt en ny, extremt fräck fågel för den som har lite extra tur.

The Weeping City of Mhach
Nu får vi äntligen följa fortsättningen i Shadows of Mhach-berättelsen, och se var Diabolos tog Shadow Queen Scathach. För den som är ‘lore’-intresserad så är detta nästan lika spännande, om inte mer, än huvudberättelsen. Förhoppningsvis får vi lära oss mycket mer om Mhach, då vår jakt tar oss till Yaefem Saltmoor, där Mhach-civilisationen hade sitt fotfäste innan det gick under efter the War of the Magi, och den nya räden för 24 personer: The Weeping City of Mhach. Många av er har antagligen redan sett förhandstittarna, och vet att Osma väntar på oss därinne. Håller tummarna för att vi lyckas ta oss igenom utan för många fall av PTSD bland de som spelat Final Fantasy IX.

Nya dungeons
Utvecklingsteamet har sedan 3.0 dragit ner på antalet nya ‘dungeons’ per patch. Förr i tiden var det tre och nu får vi två per omgång. Detta för att de ska kunna lägga mer fokus på annat mindre traditionellt material, vilket jag är helt för. Hellre nya och experimentella instanser, även om de må floppa. Som tidigare så får vi en ‘hard mode’-version av en tidigare dungeon, samt en helt ny.

final fantasy xiv revenge of the horde 5

Hullbreaker Isle (Hard Mode)
Våran ‘hard mode’-dungeon är denna gång Hullbreaker Isle. Efter vårt tidigare äventyr i jakt på Mistbeards skatt, så anlade Maelstrom en ny träningsanläggning på Hullbreaker som vi ska ta oss igenom. Det låter ju lite som Halatali Hard Mode 2.0, som är en av gladiatorernas träningsanläggningar, så jag är lite tveksam till det tematiska får jag erkänna. Men jag gillar Halatali Hard Mode, och tror nog att jag ska kunna roa mig på Hullbreaker också.

I förhandstittarna har vi fått se att vi kommer få möta ett välbekant ansikte, och en kanske mindre känd nuna: vi får mäta vår styrka mot Storm Marshal of the Maelstrom, Eynzahr Slafyrsyn, och vi får besök av den första bossen från Final Fantasy VI, Whelk (eller Ymir, beroende på version). Får se vad han har kommit på för nya tricks sedan 1994. Gruuuuu…

Sohr Khai
Som en del av patchens berättelse kommer vi att bli tvungna att ta oss igenom Sohr Khai, som en gång i tiden var Ratatoskrs hemvist, innan hon gick sitt öde till mötes. Efter hennes bortgång döpte drakarna om platsen till Sohr Khai, som översätts till något i stil med Sorgsen Ursäkt. Det hela ser väldigt mysigt och pampigt ut i sann FFXIV-anda, men jag ska erkänna att jag var väldigt förbryllad när jag såg de första filmerna för det hela, då det såg ut som om man slogs mot Moglin och hans garde. Sedan kom patch-trailern som visade desto mer, bland annat den sista bossen i Sohr Khai, och det hela stämde bättre överens. Men jag är fortfarande väldigt nyfiken på vad som leder upp till det hela…

final fantasy xiv revenge of the horde 14

Uppgradering av Anima-vapen
Okej, det här är inte en av de delarna jag ser fram emot mest med patchen, men jag vet att jag kommer göra det ändå. Det verkar som om Ardashirs forskning har burit frukt och vi kan nu fortsätta fostra vår anima. Denna gång kommer vi att få anpassa våra vapens attribut i stil med hur det var för Zodiak-vapnet, men utan att spendera en uppsjö materia. Exakt hur det kommer fungera har berörts på ytan i ‘Live Letters,’ men det viktigaste att ta med sig är att man kommer att kunna justera om sina attribut om man inte skulle vara nöjd, gissningsvis i stil med hur man kan justera attributen för sina klasser. Ingen måste alltså börja om ifall man råkar klanta sig och sätta ‘spell speed’ på sitt monk-vapen. Men, nästan viktigast av allt är att vapnet får ett nytt utseende när man är klar!

Aquapolis
Ifall man tyckte att skattkartor var lite för lite för att lägga sin energi på, så kommer här goda nyheter. Varje gång man öppnar skattkistan från en Dragonskin Treasure Map så kan det öppnas en portal till Aquapolis. Väl inne får man möta en ny uppsättning monster som vaktar en ny kista. och när man besegrar dessa får man sin belöning, samt en nyckel. Här kommer twisten med det hela – man ställs nu framför valet mellan två dörrar: Ena dörren leder till nästa rum, och den andra dörren leder ut. Ju längre man kommer, desto bättre belöningar. Vem vet vad som väntar i det sjunde och sista rummet. Sannolikheten för att man kommer dit lämnar jag som en övning till läsaren.

Palace of the Dead
Ett till exempel på den typ av experimentellt material utvecklarna testar, och som pessimisterna kallar Diadem 2. Vi tar oss till det underjordiska riket Gelmorra, staden som beboddes av Elezen och Hyur innan de skapade Gridania. Där möts vi av en serie rum och utmaningar med målet att komma så långt som möjligt. Man börjar praktiskt taget på level 1, och kan bara öka sina färdigheter och attribut med föremål man kommer över därinne. Det betyder att alla börjar med samma utgångspunkt, oavsett deras utrustning, så alla kan ta sig an utmaningen på samma villkor från dag ett. Det ska även kombineras med en leaderboard, så för den lite mer tävlingsinriktade så finns det ännu mer att hämta.

För de som är intresserade av ‘lore’ kan man hoppas att vi även får lära oss mer om Gelmorra där det hela utspelar sig, som är en viktig del av Eorzeas, men framför allt Gridanias och Padjals, historia. Sedan antydde patch-trailern ganska kraftigt att vi får ett kärt återseende med en gammal bekant. Inget konfirmerat såklart, men jag vet vad jag tror.

Dessvärre måste vi hålla oss till patch 3.35, då de släpper Palace of the Dead, i samband med nästa säsong av The Feast.

final fantasy xiv revenge of the horde 16

Big fishing i Ishgard
Något som inte har diskuterats så mycket och som jag höll på att missa om jag inte läst patch-noteringarna noggrant – alla vet ju var det sanna ‘endgame’ är: fiske! Nu har det kommit ny fisk till de nya områdena. Får se hur lång tid det tar innan man har listat ut alla kombinationer av väder, beten och så vidare för att fånga dem, och jag vet att jag är exalterad i alla fall.

Diverse QoL
Något man nästan blir fånigt upphetsad över varje gång det rör sig om en ny patch är alla de uppdateringar av den typ man kallar ‘Quality of Life’ (QoL), det vill säga diverse ändringar för att göra vårt liv enklare eller behagligare, utan några egentliga ändringar i spelmekaniker eller spelupplevelsen. Ett axplock:

  • De har ÄNTLIGEN fixat så att man inte får en fanfar för varenda föremål man lämnar in till sitt Grand Company. När man tidigare varit ute på en runda och gjort en hög ‘dungeons’ och kommer hem med kappsäcken full med utrustning som man inte behöver och byter in allt hos sitt kompani för valuta, så fick man en fanfar för varje föremål, som inte slutade till dess att alla hade spelats. Det fanns ingen undanflykt, man kunde teleportera där ifrån och bli förföljd av text på skärmen och den glada fanfaren. Denna tid är nu förbi.
  • Machinists kommer nu att kunna dölja sin ‘gauss barrel,’ efter mångas klagomål om att den är ful och förstör vapnets estetik.
  • Square Enix har lagt till ett alternativ i ens utrustningsvy där man automatiskt tar på sig “rekommenderat gear”, det vill säga den utrustning man har tillgängligt med högst level. Ifall man till exempel har köpt ny utrustning, eller spelar på en annan dator, så slipper man nu leta upp allting utan kan nu istället bara trycka på en knapp och utrusta sig med det som systemet tycker är bäst.
  • Multipla HUD-layouts. Ifall man vill ha sitt gränssnitt annorlunda för olika klasser, kan man nu spara fyra stycken olika layouts och växla mellan. Kan vara käckt om man till exempel gillar att ha listan över sina party-medlemmar på en särskild plats när man spelar healer, men ur vägen när man spelar monk. Då bryr man sig väl inte om sina kamrater ändå, utan ska bara dela ut käftsmällar för glatta livet utan distraktioner.
  • Man kommer att kunna se i sin fiskelogg om man behöver en så kallad folklore-bok för att kunna fånga fisken. Då är risken mindre för att man står och försöker fånga en fisk pinsamt länge utan att egentligen möta de kriterier som behövs. Inte för att det har hänt mig…

Och mycket, mycket mer. Vi får ett nytt PvP-läge, fler uppdrag kring Hildibrand, allas vår favoritdetektiv, massvis med ny utrustning (speciellt för crafters), lite fortsättning på Warring Triad-berättelsen, nya ‘beast tribe’-quests (moogles!), fler ‘orchestrion rolls’, möjlighet att odla plantor inomhus, fler hus att köpa, fler Triple Triad-kort, fler minions, Fenrir kan flyga, fler hårstilar, nya emotes, med mera, med mera! Jag älskar nya uppdateringar.

Avslutningsvis, ett personligt tips jag brukar dela med mig av i sådana här tillfällen. Kom ihåg att man bara kan uppleva saker för första gången en gång. Vi spelar alla olika, men för mig personligen är de nya upplevelserna bland det roligaste som finns i massiva onlinerollspel, få lista ut nya mekaniker, och så vidare. Låt dig inte bli stressad till att spela igenom allt så snabbt som möjligt mot din vilja. Det går nästan alltid att hitta folk i ‘party finder’ som vill göra det på dina villkor. You’re not alone.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.