Recension: Yakuza 5 (PS3)

Yakuza-serien har en speciell plats i mitt hjärta, och del fem har äntligen tagit sig till väst. Vi får återigen följa Kazuma Kiryu – den forne yakuza-ledaren för Tojo-klanen – och Sega levererar så mycket mer än ett spännande actionäventyr. Undertecknad har flytt verkligheten för att uppleva ett fiktivt Japan inklusive alla dess härliga konstigheter.

Yakuza-serien har alltid levererats med snabb action och ett intressant stridssystem, och Sega har fortsatt på den banan. Vi får ta del av flera protagonisters resor inom maffiavärlden, och samtidigt som spelaren lär sig nya attacker, får mer liv och delar ut galet brutala snytingar så är det ändå spelvärlden, dialogerna och alla härliga upplevelser som lyser allra klarast. Dessutom forsar erfarenhetspoängen in och samtidigt som livmätaren stiger i stadig takt kan vi använda färdighetspoäng till att utöka arsenalen av alla möjliga attacker och förmågor.

Kiryu försöker lägga sitt gangsterliv bakom sig, och han har övergett sin ledarposition och startat ett vanligt liv som en taxiförare i Nagasugai. Precis som många gånger i verkligheten kommer dock hans forna liv ikapp honom, och vi får vara med på en resa genom svek och maffiaheder. Men, trots att Yakuza 5 är direkt kopplat till sina föregångare är det även enkelt för nya spelare att sätta sig in i alla händelser. Gamla spelare kommer att få träffa på många kända ansikten, medan de nya spelarna får chansen att lära känna några av seriens starkaste personligheter.

yakuza 5

Som jag tidigare var inne på så är den stora essensen i Yakuza-serien själva atmosfären och dess intressanta karaktärsgalleri, och den femte delen överglänser alla tidigare spel inom varumärket med råge. Vi stöter på mängder av skruvade och intressanta situationer, och vi får piska både tomtemisshandlare och hjälpa kompisar med att gå på ‘blind date.’ Vi får också ta kontrollen över flera olika karaktärer som bjuder på sin egna historia, och när storstadsliv byts ut mot vildmarksliv långt innan något känns upprepande känns allt intressant och spännande genom hela äventyret.

Precis som Shenmue får Yakuza 5 mig att börja leta efter resor till Japan, och den atmosfär som fyller upp de folkfyllda gatorna som gömmer en hel drös av överraskningar bakom vart och vartannat hörn är svår att finna någon annanstans. Den nya grafikmotorn levererar också rejält, och trots att jag spelar mest på Playstation 4 nu för tiden och har höjt ribban för vad som jag upplever som vacker grafik är Yakuza 5 väldigt snyggt. Allt från animationer till små detaljer känns fräscht och välpolerat, och de japanska röstskådespelarna sätter liv i karaktärerna på ett alldeles ypperligt vis.

Yakuza 5 är den stora anledningen till att plocka fram Playstation 3 igen.

betyg4

Yakuza 5 är ett äventyr som är lika enkelt att sätta sig in i som det är att fastna för det på djupet. Vi knyter kontakter med alla möjliga färgstarka karaktärer, och samtidigt som actionbitarna är brutalt intressanta är det i den tjocka, japanska atmosfären som klistrar fast Dualshock 3 i mina händer. Yakuza 5 är den stora anledningen till att plocka fram Playstation 3 igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.