Battleborn imponerar inte

I dagarna har har en video (som ni kan se nedan) av Battleborn från Gearbox Softare, skaparna av Borderlands och dess uppföljare, lagts ut på Youtube. I denna speltrailer på 13 minuter och 4 sekunder av Machnma (ett av de enligt dem själva dominanta nätverken för spelkultur i den digitala tidsåldern där du kan registrera dig för att få olika slags förmåner) så ser vi ett spel som stilmässigt är väldigt nära Borderlands. Huruvida det är något positivt eller inte återstår att se, med tanke på att Borderlands: The Pre-Sequel var en ganska ljummen upplevelse. Ett spel som alltså var Borderlands men utvecklat av 2K Australia och som precis som Borderlands 2 byggde vidare på samma koncept, men med förnyelsen av att månens gravitation påverkade spelaren.


Enligt den officiella hemsidan erbjuder Battleborn 25 unika hjältar med vapen och krafter speciellt utvecklade i deras separata stilar och det är ett spel som levererar en kampanj som kan spelas ensam såväl i goda vänners lag såväl i soffan som över internet. Spelets nisch ligger dock i det som kallas MoBa, nämligen 5-mot-5-matcher där läget Incursion erbjuder det denna spelgenre vanligtvis ger spelaren. Nämligen en strid om sina baser där AI-styrda minienheter anfaller fiendens bas varav man precis som i Dota 2 får jaga hjältar och döda dessa enheter för att gå upp i erfarenhetsnivåer. Det erbjuds emellertid två andra spellägen som även de följer de traditionella uppläggen av sådana här spel och det är Devestation, en snabb Deathmatch som vi alla känner till blandat med det vi i skulle kunna kalla ”herre på täppan,” nämligen det klassiska läget där man ska hålla särskilda punkter för att vinna matchen. Sedan har vi Meltdown, ett läge där man måste vägleda de AI-styrda enheterna till mitten av banan och se dem kasta sig in i en förbränningsugn. Varav poäng ges för varje enhet som tappert offrar sig för ditt lag och där sidan med flest poäng vinner.

Spelet erbjuder även, vare sig det är via kampanjen eller i flerspelarläget, olika sätt att levla upp sitt ”konto” såväl som de individuella hjältarnas levlar. Och i takt med detta låses som vanligt nya förmågor och utseenden upp.
Tyvärr ges inte detta särskilt mycket utrymme då man kan levla från 1-10 (högsta erfarenhetsnivån) i ett enda kampanjuppdrag eller i en enstaka multiplayer-match.

battleborn ps4

I sken av denna information och detta filmklipp närmar jag mig därmed Battleborn väldigt ambivalent, för filmklippet visar ett uråldrigt stridssystem utan någon sorts feedback i skotten, varav jag förmodar att det precis som i Borderlands kommer handla om att på ett systematiskt och högst sidoundvikande sätt inplantera hundratals om inte tusentals kulor av olika slag i fienden före dem blir villiga att välkomna döden.

För de som väljer att förhålla sig kritisk till Gearbox Softare efter det fiasko (och kanske mindre moraliska och laglydiga) som var Alien: Colonial Marines. Vi kan alltså redan nu se att den försiktige spelaren som vill styra spelutvecklingen via sin plånbok (grundpelaren för att kapitalismen ska fungera) bör undvika att förhandsboka Battleborn när det blir möjligt.

Anledningen är att spelet i allra högsta grad verkar vara en snabb penga-fix från Gearbox sida, där ingenting nytt verkar förekomma utan där spelet istället får en att instinktivt säga ut, ”ett nytt borderlands,” för att efter några sekunder inse och muttra lite surt ”nehe…” Tyvärr så verkar Gearbox vara en högst ambivalent utgivare som i ena stunden ger ut ett magnifikt spel (Borderlands) men som har svårt att göra något annat än att gå till extremer med beprövade mekanismer. Borderlands 2 hade förvisso en hel del uppgraderingar från sin föregångare, men i slutändan handlade spelet nästan enbart om att farma Raid-bossarna i jakt på nya vapen. Senare släpptes ny DLC som höjde spelets levelgräns och med det nya svårighetsgrader, vilket medförde att spelaren ännu en gång behövde plöja igenom spelets handling. Något som åtminstone för mig blev en börda mer än något jag kunde njuta utav. Bara för att därefter farma Raid-bossarna igen.

Med det sagt så bör man alltså kanske vänta på att införskaffa detta spel tills man har sett hur det tas emot av de mer otåliga av spelare och kanske även för att se hur deras planer för framtiden är. För om Borderlands 1 och 2 säger något, så är det att Gearbox inte planerar sina spel längre än till deras lansering. Därefter försöker de enbart kamma in pengar.

Battleborn släpps till Playstation 4, Xbox One och PC den 9 februari 2016.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.