Recension: PGA Tour 2K21

När det kommer till golfspel har The Golf Club-serien stått ohotad sedan Electronic Arts lade ner sin golfsatsning efter Rory McIlroy PGA Tour 2015. Under utvecklingen av The Golf Club 2019 klev 2K Games in för att stötta utvecklarna HB Studios, men den gången märktes det inte särskilt mycket när det kom till själva slutprodukten. Nu har det gått två år sedan den förra delen i spelserien, och den här gången är det tydligt att 2K Games har varit med och putsat på PGA Tour 2K21.

Se gärna vår videorecension av PGA Tour 2K21 på vår Youtube-kanal SpelPaus.

The Golf Club-serien har alltid krävt väldigt mycket av spelaren, och när jag senast spelade The Golf Club 2019 hade jag oerhörda problem att avväga slagens styrka. Puttarna blev nästan alltid för hårt slagna, chipparna hamnade knappt på green och jag hade stora problem med att avväga hur hårt jag skulle slå. I PGA Tour 2K1 finns det betydligt bättre möjligheter att skräddarsy svårighetsgraden vilket gör att både nybörjare och golffantaster kan hitta den rätta nivån. Personligen vill jag exempelvis gärna se hur hårt jag behöver slå för att bollen ska hamna där jag vill ha den, och här har vi en mätare till hjälp som också kräver rätt tajming. Slagen är dessutom snabbare än tidigare, där vi drar klubban bakåt för att ge slaget kraft och sedan svingar framåt med hjälp av den högra styrspaken. För att få ett perfekt slag behöver vi också göra en så rak sving som möjligt samtidigt som den utförs lagom snabbt. Går det för snabbt eller för sakta kan bollen hamna på ett helt annat ställe än var vi vill ha den. Spelet på banan kan alltså vara precis så utmanande som vi vill att det ska vara, och de högre svårighetsgraderna krävs för vissa typer av onlinespel.

PGA-licensen som HB Studios knutit åt sig med hjälp av 2K Games ger oss tolv stycken verkliga golfproffs som Justin Thomas,  Cameron Champ och Bryson DeChambeau. Dessa är dock inte spelbara, utan agerar som motståndare och rivaler. Lyckas vi slå vår rival inom vissa områden, så som att ta oss igenom en turnering på färre slag, får vi diverse belöningar för att sedan ställas mot en ny rival. Vi hittar dessutom fler officiella banor än tidigare och karriärläget känns äkta även om jag i ärlighetens namn inte är inbiten i den verkliga versionen av sporten. Kommentatorerna har flertalet gånger gett mig tips, och själva inramningen känns intressant med en engagerad publik, lättnavigerade samt stilfulla menyer och annat smått och gott som får det att kännas som ett riktigt välputsat spel.

Den som verkligen vill komma in under ytan på PGA Tour 2K21 har många funktioner att leka med. Vi kan välja mellan olika sorters slag, bakåtskruvar för att få bollen att stanna kort efter nedslag (beroende på vilken klubba vi använder) och så vidare. Men tack vare de olika svårighetsgraderna är det inte något som bör skrämma bort spelare som inte är bevandrade inom sporten. Det finns helt enkelt något för alla typer av ”golfspelare” och den som exempelvis känner att hen alltid får för snabba svingar kan kalibrera detta i träningsläget. Det är ett helgjutet golfspel och det finns inte mycket som slår en spännande runda som avgörs på det sista hålet där varje slag är avgörande.

pga tour 2k21

Den visuella biten är inte fantastisk, men det känns mer detaljerat än föregångaren. Sedan har de tagit bort möjligheten till ”punch shot” av någon oförklarlig anledning. Annars har jag väldigt svårt att hitta några solfläckar – PGA Tour 2K21 är helt klart det bästa golfspelet som jag någonsin har spelat. HB Studios har dessutom förbättrat möjligheterna till att skapa egna banor vilket gör att vi kommer att ha otaliga timmar framför oss med ett stadigt flöde av spelarskapade banor som vi kan sätta tänderna i tillsammans med våra kompisar.

Fotnot: Vi fick en recensionskod av 2K Games som gjorde det möjligt för oss att spela PGA Tour 2K21 innan lanseringen. Detta påverkar inte vårt betyg eller omdöme.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.