Recension: Atelier Ryza – Ever Darkness and the Secret Hideout

Den mysiga Atelier-serien är tillbaka med en ny del och vi har återigen fått rollspela på japanskt vis där alkemin står i fokus.

I Atelier Ryza – Ever Darkness and the Secret Hideout hittar vi protagonisten Reisalin Stout, eller Ryza som hon kallas, och hon bor på den mysiga ön Kurken. Det är en ganska isolerad plats – där alla känner alla – och hon drömmer om att bege sig ut på äventyr utanför hembygden. Under introduktionen beger sig hon och hennes vänner till fastlandet, och efter en kort strapats där de stöter på en alldeles för tuff fiende återvänder de hem – där byns invånare tar emot dem med förakt för vad de gjort.

Ryza kommer snart i kontakt med en alkemist och hennes intresse blomstrar verkligen. Plötsligt kan vi skapa det mesta med alkemins hjälp, och när jag skapat min första bomb – som jag sedan kan ta med mig i strid – känns det riktigt beroendeframkallande. Samtidigt som nya föremål skapas stiger alkeminivån och jag kan göra ytterligare föremål. Det behövs emellertid ingredienser för att vi ska kunna skapa föremål, och dessa hittar vi ute i byn och på stridsfältet.

Miljöerna är riktigt mysiga och den trallvänliga musiken gör sitt för att göra upplevelsen härlig. Stridssystemet har fått sig en ‘make over’  där de turordningsbaserade fighterna fortfarande är kvar – men det är en betydligt snabbare upplevelse än tidigare. Allt rullar emellertid i realtid och även om vi har möjlighet att skifta mellan karaktärerna är det inte alltid så att vi hinner styra över varje drag. När jag väl får grepp om alla funktioner flyter det emellertid smidigt, vi behöver inte trycka på de vanliga ”attack” knapparna vid varje drag och det känns som ett välavvägt system där jag hela tiden är delaktig – även om jag inte behöver göra precis allt.

Berättelsen är inte lika storskalig som i många andra japanska rollspel, utan den känns betydligt mindre – helt enkelt mer lokal där inrikespolitiken får en del fokus. Dialogerna känns dock lite väl utdragna emellanåt och dessa hade gärna fått fyllas av mer substans. Klyschorna avlöser varandra samtidigt som vi hittar de klassiska stereotyperna.

Atelier Ryza – Ever Darkness and the Secret Hideout är emellertid ett mysigt spel med en härlig atmosfär, och precis som många av seriens tidigare titlar är det beroendeframkallande att skapa föremål som utrustning, bomber och annat som gör det lättare på resan. Att det dessutom har en riktigt mysig design är ett härligt plus, även om berättelsen drar ned helhetsintrycket.