Recension: Planet of Lana

Planet of Lana är de svenska utvecklarna Wishfully Studios första spel och det tar oss med på en resa med handmålade vyer och vi bjuds på en riktigt filmisk plattformspusslare i 2.5D.

När äventyret startar super jag in den ofantligt snygga miljön och de levande ljuden samtidigt som jag springer efter Lanas syster genom en tropisk by på denna främmande planet i silkeslena 60 bilder per sekund och en upplösning på 4K. Plötsligt hörs ett ordentligt dån och utomjordiska krafter faller ned från skyn i form av metalliska, robotliknande varelser som tar Lanas syster och byns invånare tillfånga och hjärtat bultar med i den tunga atmosfären samtidigt som jag undviker att själv bli fångad.

Snart stöter jag på en kattliknande varelse som får namnet Mui och tillsammans beger de sig genom bland annat skogar, vidsträckta slätter, grottor och en dammig öken. Miljöerna är varierande och lyser upp av en lantlig miljö med stora inslag av utomjordisk teknik som påminner om mycket vi sett inom populärkulturen. I början handlar det om enklare pussel, där vi får gömma oss i gräset för att ta oss förbi obemärkta från spindelliknande robotar, men Wishfully Studio har verkligen lyckats väl med att introducera nya och spännande inslag i pusselmekaniken hela vägen in i mål. Därför känns det hela tiden intressant och spännande för varje pusselsekvens vi tar oss till.

Mui är inte vilken katt som helst, utan vår kompanjon kan krypa genom ”kaninhål” för att lura bort robotfienderna, interagera med olika varelser som exempelvis gör det möjligt att höja och sänka vattennivån vid den berörda sekvensen, eller klicka på olika knappar som gör det möjligt för oss – för Lana att ta sig vidare. Och Mui är en tuff varelse som inte räds blodtörstiga, enorma monster med sylvassa tänder – men varmt behagligt vatten, där går gränsen. Precis som att det söta djuret hjälper oss, så måste vi hjälpa den för att vi ska kunna fortsätta vårt äventyr. Det ilar dock rejält i magen när Mui upptäcks av en fienderobot som skjuter ihjäl katten – och jag vet att det är mitt fel. Med enkla knappkommandon ber vi katten att utföra olika sysslor och när en fiende är nära viskar Lana när det kallas på Mui för att inte pocka på uppmärksamhet. Små detaljer som gör att det till en helgjuten spelupplevelse.


Pusslen håller ofta en precis lagom svårighetsgrad, det blir aldrig för svårt för att det ska störa tempot, och ett par gånger fick jag gnugga geniknölarna rejält för att hitta lösningen – något som gav en skön kick när jag väl lyckades lösa problemet. Vid ett par tillfällen har dock pusslen känts alldeles för lätta, där jag hellre sett att de hade skalat bort sekvensen. Sedan är Lana inte den smidigaste plattformshjälten, utan känns mer mänsklig på både gott och ont. Vid vissa snabbare sekvenser, där vi behöver tajma hoppen och springa för livet med fiender i ryggen, så har jag blivit något irriterad när Lana exempelvis inte greppar vid en avsatts.

Som pusselplattformare bjuder det på härliga, smarta pussel, men det som höjer Planet of Lana är den atmosfär som upplevelsen bjuder på – inte helt olikt fantastiska Bramble: The Mountain King (10/10). Trots att Whisfully Studio använder ett påhittat språk förstår jag vad Lana och de andra faktiskt säger och det hela känns genuint – det känns äkta. Det innehåller episka sekvenser och härliga stunder som förgylls av den fantastiska ljudbilden – både när det gäller ljudeffekter och den fantastiska musiken som även kommer med sång under extra stämningsfulla sekvenser. Samspelet mellan Lana och Mui är smått fantastiskt och att skapa spel som framkallar känslor är oerhört svårt, där har många misslyckats, men den svenska spelstudion förmedlar något riktigt starkt med Planet of Lana.

Planet of Lana: Ett stämingsfullt pusseläventyr som levererar högklassiga pussel och samtidigt förmedlar glädje, harmoni, hopplöshet och något bitterljuvt – en resa full av känslor, katt och pussel.

Betyg: 8 av 10

Testat till PC

Finns även till:
Xbox Series X
Xbox One

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.