Recension: TT Isle of Man Ride on the Edge 3

TT Isle of Man: Ride on the Edge 3 – ett motorcykelsimulator med Tourist Trophy i fokus där RaceWard Studio gör ett gediget försök att ge oss en ordentlig simulator i en öppen värld.

TT Isle of Man är inte ett race som är lika välkänt som exempelvis MotoGP, men det är en tävling som tog sin början under 1907 där de motorcykelåkande turisterna på den brittiska ön samlades för att göra upp om titeln. Det är den farligaste motcykeltävlingen i världen och lanseringen av den digitala versionen av racet och dess tävlingar släpps lagom inför årets upplaga av loppet.

RaceWard Studio är en italiensk utvecklare som lagt mycket kraft och hjärta i utvecklingen av TT Isle of Man: Ride on the Edge 3 och den här gången kan vi åka utefter Isle of Mans vägar som skapats i verklig skala. Efter att jag uppgraderat min motorcykel far jag fram i drygt 300 kilometer i timmen på de smala vägarna, och det blir snabbt klart för mig varför det kallas för den farligaste motorcykeltävlingen – trottoarkanter, bergig natur och minsta touch utanför asfalten kan få min förare att flyga all världens väg. Därför är det klokt att börja karriären med den lägre 600cc-klassen och gå upp till 1000cc när vi har blivit varma i kläderna. Lyckligtvis finns det ett gäng olika hjälpmedel för nybörjarna som gör att det blir lättare att hålla motorcykeln på vägen, och vi kan också bestämma hur pass duktiga våra motståndare ska vara. Det är emellertid inte något enkelt spel, de har verkligen fokuserat på att göra det så likt verkligheten de bara förmår.

Medan Tourist Trophy är den stora finalen, så får vi köra ett gäng mindre tävlingar först. Det kan handla om att slå motståndarnas tider och rena race mot andra förare. Den som vill kan köra ett gäng träningsvarv innan det är dags för den ordentliga tävlingen och som pris för mödan så får vi en viss valuta som kan användas för att uppgradera vår hoj – oavsett om vi vinner eller kommer längre ned i rangordningen även om de högre placeringarna givetvis ger mer klirr i kassan. För denna valuta kan vi uppgradera ett antal olika delar av motorcykeln och göra att den mer slagkraftig i kommande race.

Fartkänslan är riktigt härlig i de höga hastigheterna och jag känner att jag hela tiden blir bättre. Först lyckas jag ta mig genom de svårare svängarna utan att köra in i stora betongklumpar som fungerar som skydd för att vi inte ska fara ut i naturen. Sedan börjar jag ta kurvorna bättre och bättre och får en kick av att få med mig farten i de allra knivigaste kurvorna.

TT Isle of Man: Ride on the Edge 3 är alltså en simulator som går för den verklighetstrogna upplevelsen, och vi behöver till och med fylla på tanken om vi åker för länge på de öppna vägarna (även om vi behöver åka väldigt långt för detta). De allra mest underhållande racen tar oss också en riktigt lång sträcka utan att vi tvingas åka runt på samma område flera varv, och vi har 32 olika sträckor att tävla på. Våra resultat läggs upp på hi-score-listan online, men jag lyckades bara se de 100 bästa tiderna, och såg inte vilken plats jag själv lade mig på. Det förtär intresset av att försöka klättra på rankinglistan över världens alla åkare. Desto mer underhållande var det att tävla om de bästa tiderna på det senaste online-eventet och det känns som att det lockar mig som spelare att bli bättre och triggar mig till att hela tiden uppgradera min motorcykel så att den presterar bättre ute på vägen.


Vi far genom stora landskap och en och annan bebyggelse, Isle of Man är en trevlig plats att vara på. Dessvärre är den grafiska standarden inte särskilt hög, det ser inte särskilt bra ut rent grafikmässigt. Mängder av ‘pop-ups’ stjäl min uppmärksamhet när jag är ute på vägen, men vad som är det största hindret är att bilduppdateringen sjunker drastiskt riktigt ofta. Det är märkligt, hur något som inte imponerar rent grafiskt, inte flyter bättre till PlayStation 5.

Tyvärr drar de tekniska problemen ned spelupplevelsen ganska drastiskt när bilden börjar hacka – speciellt då det rör sig om ett racingspel med stora hastigheter där det krävs sådan precision i åkningen. TT Isle of Man: Ride on the Edge 3 har ändå mycket hjärta och RaceWard Studios kärlek till TT Isle of Man lyser igenom och att vi får en så pass nischad titel gör det ändå speciellt. Vissa kanske räds den stora inlärningskurvan, men jag såg det som något positivt – att hela tiden få känna att jag blir bättre.

TT Isle of Man: Ride on the Edge 3 är inte perfekt, men det är ett underhållande racingspel som behandlar Tourist Trophy väl.

Betyg 6/10

Release: 12 maj

Testat till PS5

Finns även till:
PS4
Xbox Series X/S
Xbox One
Nintendo Switch
PC

Ni ser släpptrailern för TT Isle of Man: Ride on the Edge 3 ovan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.