PlayStation 5 – nytt kvartalsrekord och över 38 miljoner sålda enheter

I Sonys senaste årsrapport framgår att 38,4 miljoner enheter har sålts av PlayStation 5 och kvartalsförsäljningen slår också ett rekord.

Efter bristen på PlayStation 5-enheter – på grund av underskottet av halvledare på världsmarknaden – så har Sonys konsolförsäljning tagit rejäl fart. Faktum är att det är den mest sålda konsolen under ett års första kvartal, någonsin. Fram till och med den 31 mars i år såldes 6,3 miljoner PlayStation 5-konsoler, vilket kan jämföras med fjolårets siffror (gällande samma period) på 2 miljoner sålda konsoler. En annan jämförelse är att rekordsiffran för PlayStation 4-försäljningen under det fjärde kvartalet, vilket alltså inkluderar den lukrativa julhandeln, ligger på 3 miljoner sålda enheter.

En av anledningarna är förstås att det tidigare varit stor brist på tillgången av PlayStation 5-enheter, men visst är det ändå imponerande siffror. Xbox Series X och S har tillsammans sålts i 21 miljoner exemplar totalt sedan lanseringen, vilket gör att glappet mellan Sonys och Microsofts aktuella konsoler är stor. Microsoft har å andra sidan sin satsning på ”Play Anywhere” vilket gör att många använder sin PC med en Game Pass-prenumeration för att få ”Xbox-upplevelsen”.

Rapporten visar också annan statistik, så som att antalet PlayStation Plus-prenumeranter ligger på 47,4 miljoner – samma siffra som i fjol. Antalet aktiva användare av PlayStation Network har emellertid stigit med 2 miljoner. Idag är det 108 miljoner användare som loggar in på PlayStation Network varje månad.