Recension: Tin Hearts

Tin Hearts är ett charmigt, berättelsedrivet pusselspel med starka influenser av klassiska Lemmings. Vi får guida marscherande tennsoldater samtidigt som vi följer historien om den viktorianske uppfinnaren Albert J. Butterworth.

Själva essensen i spelmekaniken handlar om att manipulera omgivningen för att ett visst antal tennsoldater ska ta sig in genom en viss dörr. Detta görs främst genom att placera ut diverse triangulära block längs banan som får de uppskruvade leksakssoldaterna att byta riktning och om vi misslyckas händer det oftast att de stackars tenngubbarna kliver rakt ut från kanten av bord och hyllor för att ramla ned och gå i tusen bitar. Allt eftersom får vi emellertid tillgång till ett gäng olika funktioner – som förmågan att både stanna och snabba upp tiden.


Till en början handlar det om enkla pussel där vi öppnar en låda med tennsoldater som börjar marschera framåt, och vi har tydligt utstakade platser att sätta våra block som är märkta med olika ikoner som exempelvis en måne och en trekant. Under de första sex, sju nivåerna är Tin Hearts nästan självspelande, och jag var nära på att stänga av Tin Hearts för gott efter som att jag bara upplevde ren tristess. Men ack så glad jag är över att jag inte gav upp – för några pussel senare kom både charm och utmaning.

Efter några uppdrag får vi tillgång till omärkta block som vi kan placera ut var vi vill utefter banan, och det krävs helt plötsligt mer list för att ta sig förbi nya hinder som gubben-i-lådan som poppar upp och käkar upp tennsoldaterna om vi inte hittar en annan väg. Fler möjligheter att manipulera spelvärlden blir tillgängliga ju längre vi kommer, och vi kan behöva rikta en kanonkula mot föremål – som exempelvis en planka som skapar en ny väg, eller fälla några böcker som skapar en bro. Många av hindren och lösningarna är inte uppenbara vid en första anblick, och det finns mängder av rekvisita – så som leksaker, verktyg och en stor harpa – som vi behöver använda oss av för att ta oss vidare, samtidigt som vissa av dessa föremål ligger där som fejkade lockbeten och lägger sig som en liten dimma över den korrekta lösningen.

Berättelsen förs fram på ett riktigt fint sätt, inte sällan samtidigt som vi utför vårt pusslande. Här vill jag vara så vag som möjligt, men narrativet kretsar kring Albert och hans familj, och händelserna implementeras ofta på ett överraskande sätt mitt i vårt pusslande. Ofta fungerar det fint, speciellt när jag redan har manipulerat miljön så att jag vet att tennsoldaterna kommer att ta sig i mål, men då och då är det dock ett störande moment som förstör mitt flyt.

Jag har spelat Nintendo Switch-versionen av Tin Hearts och även om det inte är grafiktungt – om än snyggt rent estetiskt – så lider det av en varierande bilduppdatering. Med tanke på att det är ett lugnt, harmoniskt pusselspel så förstör det absolut inte spelupplevelsen, men det påverkar den – särskilt när bilduppdateringen sjunger en bit under 30 bilder per sekund när spelaren interagerar med olika objekt. Vi som spelar med omvänd Y-axel, det vill säga när vi trycker nedåt för att få kameran att gå uppåt, stöter också på vissa störningsmoment med kontrollen. Alla moment får nämligen inte någon omvänd Y-axel. När vi interagerar med olika objekt, som exempelvis en kloss eller en kanon, är styrningen inte omvänd. Återigen, det är inte något som får mig att sluta spela, men det gör att jag tappar flytet då och då.

Trots de tekniska problemen och irritationsmomenten för oss som spelar med omvänd Y-axel, så är det ett väldigt charmigt och varmt pusseläventyr. Vi bjuds på smarta, intressanta pussel och spelmekaniken växer när vi får tillgång till fler möjligheter att föra våra tennsoldater på rätt väg, och vi får också nya hinder att ta hand om. Efter några avklarade banor känner jag mig mätt på upplevelsen för dagen, men efter bara något dygn känner jag mig sugen på att återvända till det mysiga Tin Hearts. Berättelsen kommer in precis lagom ofta och höjer den härliga atmosfären som också förstärks av den fantastiska musiken.

Betyg: 7/10

Testat till Nintendo Switch

Släpps även till dessa format 16 maj:
PS5
PS4
Xbox Series X/S
Xbox One
PC

Kommer till dessa VR-format i sommar (2023):
PSVR2
PSVR
Oculus Quest 2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.