Recension: Paranormasight – The Seven Mysteries of Honjo

Mystik och skräck när Square Enix levererar ett ruskigt spännande ‘visual novel’-äventyr.

Genren visual novel skrämmer många, och namnet får många att tro att det enkom handlar om text och bild – en berättelse utan någon direkt spelmekanik. Det må stämma i vissa spel i genren, men ta Danganronpa och Phoenix Wright som exempel – här tillför gameplaymekaniken mycket till upplevelsen, och detsamma gäller även Paranormasight – The Seven Mysteries of Honjo.

Det som talade emot Paranormasight från början – för mig personligen – var det övernaturliga fokuset, spöken och demoner? Det är något jag själv helst undviker när det kommer till ‘visual novels’ och även om knasigheterna i Danganronpa och tidsmaskinsfokuset i Steins Gate vandrar på gränsen kring om de är verklighetstrogna eller inte, så känns de trovärdiga. På samma sätt känns berättelsen i Paranormasight trovärdig och det var länge sedan jag spelade något som fick min hjärna att vändas ut och in av något så spännande och innovativt i sitt berättande.

Berättelsen utspelar sig i Honjo under 80-talet och kretsar kring verkliga legender som rör övernaturliga händelser som sägs ha utspelat sig under Edo-perioden. Det handlar om riktigt hemska spökhistorier som kallas för The Seven Mysteries of Honjo, och de har förstås en central roll i Paranormasight.

Äventyret startar med att en man som kallar sig för ”The Story Teller” står framför en klassisk tjocktv i färg – och säger att många i vår verklighet inte vet vad det är. Själv blir jag nostalgisk, och karaktären har en central roll i berättelsen, men snart sätter spelet oss i skorna på en ung kontorsarbetare – Shogo Okiie. Han undersöker myterna kring The Seven Mysteries of Honjo tillsammans med en vän, och även om han inte är helt såld på att myterna är sanna så letar de efter bevis mitt i natten. Efter ett antal händelser får Okiie tag på en ”Curse Stone” och med den har han möjlighet att återuppväcka någon som tidigare dött – men det kommer förstås med en stor hållhake.

För att det ska vara möjligt att återuppväcka någon från dödsriket krävs det offer. Vi behöver alltså använda vår ‘curse stone’ för att ta livet av andra som har en sten kopplad till någon av de sju Honjo-mysterierna. Kruxet är emellertid att alla förbannelser kräver olika förutsättningar för att de ska kunna aktiveras. Och kan vi verkligen vara så kallblodiga att vi tar flera andra personers liv för att kunna rädda någon vi håller kär? Som exempel så kan en ‘curse Stone’ aktiveras genom att någon lämnar platsen. Hur ska vi göra för att han eller hon ska göra detta? Vi blir presenterade för ordentliga pussel – pussel i form av dialogval och innovativa lösningar som får mig att känna ”wow, fan vad smart”. Jag vill så gärna ge exempel, men det skulle förstås förstöra upplevelsen för er, det är emellertid en helt magiskt spännande resa vi bjuds på och jag vill hela tiden se var berättelsen leder härnäst och vad som ligger bakom hela mysteriet.


En annan aspekt som jag brukar ha svårt för är att dialogerna inte är försedda med röstskådespelare. Men det är nästan en positiv aspekt i Paranormasigt. Den skrämmande stämningen blir ännu mera påtaglig när jag befinner mig på en läskig plats mitt i natten, och bara den kusliga musiken i bakgrunden gör mig sällskap när jag pratar med någon. Är han eller hon en fiende som vill åt mitt liv, och om nu denne är en bärare av en ”curse stone”, hur ska jag avvärja så att han eller hon inte aktiverar sin förbannelse? Jag är hela tiden vaksam och misstror alla.

Vi får följa flera olika karaktärer och presenteras av ett storybräde där vi kan välja vilka kapitel vi vill hoppa in på. Ibland märker vi att vi inte kommer längre med en karaktär innan vi upplevt andra händelser med andra karaktärer, och det blir bara mer och mer spännande ju längre vi kommer. De har lyckats skapa något unikt med väldigt små medel där jag kan titta mig omkring och styra en pekare med hjälp av styrspaken på Nintendo Switch, och vi kan välja att fokusera på vissa saker som en öde lekplats som ligger där i mörkret, eller prata om hemska händelser som har skett i vattnet som ser så fridfullt och fint ut vid ett första ögonkast. Designen och spelets ‘look’ ser sparsmakad ut, men det hela får ett sådant kraftfullt liv av allt spännande som händer, och varje dialog känns intressant.

Paranormasight: The Seven Mysteries of Honjo är årets hittills största överraskning och det var länge sedan jag fick uppleva en lika spännande resa. Det är en helt fantastisk ‘visuel novel’ med riktigt smarta, story-mässiga pussel.

Betyg: 9/10

Testat till: Switch

Finns även till:
PC
Mobiler