Recension: Octopath Traveler II

Octopath Traveler II är uppföljaren till det mysiga rollspelet som släpptes under 2018 och det bjuder på en färggrann JRPG-upplevelse som blandar modern 3D-grafik med nostalgisk pixelgrafik.

Precis som föregångaren och Live a Live så presenteras en oerhört stämningsfull spelvärld med hjälp av designen samt mixen av gammalt och nytt, och vi får återigen följa med på åtta olika karaktärers resor. Varje karaktär får fullskaligt fokus, med sina egna kapitel, och jag hade tänkt att ge några exempel för hur några av karaktärernas resor startar – men det är som en liten pralin varje gång en vitt skild karaktärs resa börjar. Det är inte något man vill ha koll på innan, även om man kan smygtitta lite på om man vill börja som exempelvis en fånge på ett hiskeligt fängelse eller följa händelserna kring en samuraj.

Vi blir presenterade för ett väldigt klassiskt JRPG när det kommer till striderna, men de är maxade med moderna inslag där det gäller att hitta fiendernas svagheter. Varje fiende har en sköldikon bredvid sig, och på den står en siffra. Siffran representerar antalet gånger vi måste träffa den med en av dennes svagheter – så som en attack med ett svärd, en trollstav eller eldmagi. Dessutom kan vi avbryta bossarnas kommande specialattacker på detta sett. Då jag inte har spelat föregångaren, som inkluderar många av de möjligheter som vi även hittar i Octopath Traveler II, så förs mina tankar till Bravely Default-serien. I starten av en strid kan du välja att dina karaktärer kan göra en specifik attack två gånger, eller höja kraften i dina magiattacker exempelvis. Varje gång du bara utför ett drag, vare sig om det är att kasta en magi, använder ett föremål eller gör en attack, så får du en extra actionpoint till karaktärens nästa drag.

Det är en mysig värld som gömmer både fina och hemska berättelser. Ska jag börja med att ta del av alla karaktärers första kapitel, eller ska jag brassa vidare på den spännande handlingen som presenteras för de första karaktärerna? Samtidigt lockar spelvärlden mig till utforskning där världskartan är höljd i dunkel för de platser som inte ännu besökts. Om jag exempelvis är på väg till en karaktärs uppdrag som ligger längst i öst, så händer det ofta att jag hamnar på villovägar och har hamnat i grottor med sjukt svåra fiender (vi ser den rekommenderade leveln när vi kliver in i ett nytt område), eller råkar på något av sidouppdragen. Dessa sidequests kan vara riktigt gåtfyllda, vi får inga markörer för var vi kan hitta dessa, och ofta får vi inte heller någon ordentlig förklaring för var vi ska ta oss. Det kan exempelvis handla om att vi ska hitta en viss person i en viss världsdel – men vart han eller hon är får vi luska reda på själva.

Något som även inkluderades i originalet var så kallade ‘path actions’. Varje karaktär har en förmåga utanför strid som gör att vi får möjligheter att integrera med många av spelets sidokaraktärer. Någon kan prata med de flesta och få ut mer eller mindre intressant information, en annan kan få folk att somna så att vi exempelvis kan ta oss förbi platser som någon vaktar och en annan kan stjäla från folk. En nyhet som inte fanns med i originalet är att vi kan växla mellan dag och natt med ett enkelt knapptryck, och det gör att vissa personer vi kan integrera med finns på plats vid olika tidpunkter. Dessutom har karaktärerna olika ‘patch actions’ på dagarna mot vad de har på nätterna. En intressant ingrediens som kan hjälpa oss med både sidouppdrag och andra spännande saker.

Det är en fröjd att få vara med och dela de olika resorna som dessutom knyts ihop genom exempelvis uppdrag som inkluderar flera av huvudkaraktärerna. Visst tappar det något av den där episka känslan med en huvudkaraktär eller grupp som är med från start till mål i många andra japanska rollspel, men det känns som att det hela tiden händer något nytt i spelvärlden på alla möjliga olika platser och jag får helt enkelt bestämma själv vilka karaktärer jag ska satsa på för tillfället. Octopath Traveler II är ett riktigt mysigt och spännande JRPG där det alltid finns något nytt att upptäcka.

Testat till PS5

Finns även till:
PS4
Switch
PC

Annons