Recension: Theathrythm Final Bar Line

Theathrythm är en härlig serie som lyfter fram musiken från de fantastiska Final Fantasy-spelen, och med den femte delen som nu släppts till PlayStation 4 och Nintendo Switch så får vi återigen gotta oss i hela 385 låtar.

Spelmekaniken i Final Bar Line är simpel, men ack så funktionell. Noter flyger från vänster till höger och när de kommer fram till höger ska vi trycka på en valfri knapp. Ibland får vi även hålla in en knapp när vi ska följa ett stråk med styrspaken och då och då gäller det att trycka den ena, eller båda spakarna åt något håll. Det är en ren fröjd att trycka i takt med musiken, och när jag spelar igenom soundtracket till min favorit i Final Fantasy-serien, del tio, så är det en så otroligt härlig känsla när det samtidigt nästan känns som att det är jag som själv spelar upp musiken. Basic-nivån som beskrivs som ”normal” är oerhört enkel, men utvecklarstudion Indies Zero har fortfarande lyckats skapa en härlig rytm i spelmekaniken både på de lägre och högre svårighetsnivåerna.


Vi spelar igenom musik från ett spel i taget samtidigt som vi låser upp ett gäng karaktärer för varje spel. Vissa är bra på saker som attack, andra på healing, medan Yuna och Tidus från Final Fantasy X exempelvis ger fördelar när det kommer till våra ‘summons’. Dessa ‘summons’ kommer med starka attacker exempelvis, och innan varje fight så ser vi också om fienderna har några svagheter. Möter vi någon fiende som är svag för eldattacker är det förstås en fördel att ta med sig några karaktärer som är bra på just det, så som Vivi från Final Fantasy IX. Deras strider sköts emellertid i bakgrunden, och om de får storstryck eller vinner striderna beror på om vi lyckas sätta noterna. När vi prickar in rätt kombinationer gör vi också kritiska attacker, och det känns oerhört tillfredsställande att spela igenom fantastiska låtar och samtidigt sätta alla noter.

Samtidigt som fokuset i Theathrythm: Final Bar Line ligger på musiken och den rytmiska spelmekaniken så har det också trevliga JRPG-inslag precis som tidigare titlar. De karaktärer som vi plockar med oss i ”strid” får erfarenhetspoäng efter varje klarad banal och förutom att de får mer hälsa och starkare attacker så får de även nya färdigheter. De slåss mot fiender och bossar medan vi spelar musiken, och det är i Series Quest-läget som de flesta kommer att spendera mest tid. Här får vi låsa upp ett av Final Fantasy-spelens musik med hjälp av en nyckel, så sedan vandrar vi fram på en sträcka där vi kan se diverse fiender utplacerade. Vid varje fiende så får vi också se ett uppdrag som vi kan ta oss ann, och det kan handla om något så enkelt som att en viss karaktär ska vara med i vårt party när vi spelar igenom musikstycket, eller något svårare som att vi ska lyckas sätta alla noter utan något misstag. För detta får vi också diverse belöningar och det får mig även att fundera kring vilka karaktärer som passar bäst för just den banan.


Förutom det matigare huvudläget så kan vi också spela varje upplåst bana för sig för att exempelvis tävla mot oss själva och kämpa för att slå våra hiscore, vi kan låsa upp bilder och kort som vi kan titta på i museet och vi kan även möta andra spelare online. Här finns det möjlighet att gå med i befintliga rum och även skapa egna där vi själva får välja svårighetsgrad (något som även är tydligt innan vi kliver in i ett befintligt rum). Den som vinner erhåller dessutom erfarenhetspoäng, och om du slår någon som är högre rankad än dig själv så får du mer erfarenhetspoäng om du vinner, och vice versa, slår en lägre rankad spelare oss förlorar vi fler rankingpoäng. Här hade det varit toppen om det hade funnits någon form av ‘matchmaking’, men rankingsystemet är bara en ytterligare krydda när man vill möta livs levande motstånd.

Theathrythm: Final Bar Line är ett riktigt medryckande rytmspel där vi får fröjden att spela igenom banor där fokuset ligger på några av spelvärldens allra bästa låtar. Även om JRPG-inslagen ger det en extra skjuts, så är de lite för simpla för att ge musikäventyret ett ordentligt djup, men vi bjuds på helt fantastisk musik, härlig spelmekanik och varje spelpass avslutas med att jag bara måste spela ”en låt till” och ”en till”. Det är som ett ordentligt kärleksbrev till alla oss som spelat och njutit av Final Fantasy-serien genom åren.

Betyg: 8/10

Testat till PS4 (via PS5)

Finns även till:
Nintendo Switch

Annons