Recension: Digimon Survive

Digimon Survive levereras med en mörkare berättelse än vad vi i vanliga fall associerar med varumärket, och det handlar om ett härligt äventyr där vi både får följa med i handlingen i visual novel-form och samtidigt samla på oss och slåss med ett gäng olika varelser som knyter starka band till ”sina” människor.

Takuma Momozuka, Aoi Shibuya och ett gäng andra skolelever har åkt iväg på ett skolläger, och när de hamnar vid ett för omvärlden okänt tempel börjar mystiska saker att hända. Legenden om Kemonogami känner visserligen ortsborna till, och det är inte heller något ställe som de välkomnar besökare eller turister till. Plötsligt ställs Aoi, Takuma och de andra mot ett stort hot – och då är det tur att de blir beskyddade av varsin Digimon, eller förlåt mig, Kemonogami.

Innan vi får ta oss ann den första strategiska rollspelsstriden har vi fått följa med i berättelsen under en dryg timme. Och Digimon Survives starkaste kort är den mysiga och spännande berättelsen och det hela drar igång med en riktigt snygg animesekvens och i form av olika stillbilder – även om karaktärerna rör på sig emellanåt. Det presenteras på ett riktigt snyggt sätt och påminner mig om visuella noveller som Steins Gate och Root Letter, men med den skillnaden att det är betydligt snyggare presenterat. De olika karaktärerna är välskrivna och har personligheter värdiga en bra animeserie, och även om jag bara har spelat diverse Digimon-spel och inte har någon koppling till serien som manga eller anime, så trivs jag i karaktärernas sällskap. Dessutom får vi vara med och påverka olika händelser och vi kan bygga starkare band med olika karaktärer som sedan visar sig när det är dags för strid. Detta visar sig när vi får olika dialogval och det kan resultera i att stämningen förändras eller att vi kommer närmare en viss karaktär.

Det handlar, som jag tidigare berört, också om ett strategiskt rollspel där vi förflyttar våra Digimons på ett rutat stridsfält. Allt förklaras in i minsta detalj under diverse tutorials som känns lite väl överdrivet för oss som spelat många titlar i genren, men det lär inte vara någon som blir förbryllad av spelmekaniken. Varje Digimon kan röra sig ett antal steg under sin runda, och bland annat dela ut olika attacker och de har sina styrkor och svagheter. De kan förstås också byta form till starkare varelser, något som är lite av seriens signum, medan de mänskliga karaktärerna står vid sidan om, och kan hålla pepptalk för sina varelser som resulterar i olika fördelar som starkare attribut eller att hen kan ta sig fram fler rutor än tidigare, under sin runda.

Striderna känns helt klart underhållande, och vi kan också slåss mellan huvudstriderna för att höja stridskämparnas nivåer, men även skaffa oss nya Digimons. Detta kan vi göra genom att prata med dem ute på stridsfältet. Här kommer de oftast att ställa oss ett antal frågor, och om vi svarar utefter deras tycke har vi en viss procents chans att antingen hänga med oss på vår resa eller ge oss ett föremål. Även om vi svarar rätt på alla frågor är det alltså inte helt säkert att vi lyckas övertala dem att hoppa in i vårt ‘party’. Med tanke på att de bakat in en stor dos variation av Digimons levererar detta också en del härliga överraskningar.

Berättelsen är mysig och mellan spelsekvenserna är det mycket bra dialoger som presenteras, och vi kan också sätta på auto-läget där storyn flyter på ungefär som i en film. Det är riktigt mysigt och samtidigt som karaktärerna är riktigt välskrivna, är också huvudberättelsen spännande att det blir svårt att slita sig när man bara vill veta mer kring vad som händer. Digimon Survive är 70 procent av en visuell roman, och 30 procent strategirollspel, men utvecklarstudion Hyde har verkligen lyckats knyta samman de två genrerna väl och det är ett oerhört bra och medryckande äventyr.