Recension: Teenage Mutant Ninja Turtles – Shredder’s Revenge

Turtles var verkligen min favoritserie som barn, och nu har Tribute Games och DotEmu gett oss en retrodoftande actionrökare med de klassiska ninjasköldpaddorna Leonardo, Michelangelo, Donatello och Raphael.

Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge är som en enda stor kärlekskram till oss som var med under 80- och 90-talet då spelet baseras på den animerade tv-serien från 87 och samtidigt påminner om de klassiska spelen som Konami släppte till arkadmaskinerna och spelkonsolerna. Det hela känns väldigt nostalgiskt med musiken, designen och pixelperfektion där de dessutom skapat ett story-läge med mängder av klassiska Turtles-karaktärer och ingredienser från spel som Turtles in Time.

Samtidigt som jag ler åt alla nostalgiska inslag, som där vi käkar pizza för att återfylla vår livmätare, möter de klassiska fotsoldaterna och bossar som Bebop framför härliga arkadkabinett, så har de också förgyllt spelet med en hel del nyheter som gör att det hela känns fräscht. Förutom att exempelvis göra vanliga attacker med Leonardos svärd och Donatellos stav (eller slåss med Splinter, April eller den upplåsbara karaktären Casey Jones) så kan vi nu också kasta oss ifrån fienderna för att undvika attacker och diverse fällor som beat-em’-up-banorna bjuder på. Dessutom har vi en riktigt ordentlig specialattack som vi kan braka loss med när en mätare har fyllts till toppen

Banorna innehåller också ett gäng olika utmaningar, som att vi exempelvis inte ska ta skada av fällor fler än två, tre gånger, eller ta oss igenom alla bataljer utan att använda några specialare. Nivåerna är också fyllda av ett gäng olika hemligheter och jag vill förstås ta mig igenom banorna med alla spelbara karaktärer. Saken blir inte sämre av att vi kan spela actionäventyret tillsammans med en drös vänner – hela sex stycken spelare kan nämligen spela samtidigt.

Det har också andra ingredienser som tilltalar mig starkt. Den karaktär vi spelar som blir då och då lite starkare då den får permanenta ‘power ups’ ju mer vi spelar med den. Även om det går ganska snabbt att spela igenom en runda så finns det så mycket som får mig att vilja gå tillbaka för en ny genomspelning – där jag vill spela med alla karaktärer och försöka klara alla utmaningar som jag missade tidigare. Dessutom har även ett arkadläge att kötta loss i.

Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge är det bästa Turtles-spelet någonsin – det är ren och skär spelglädje tillsammans med världens favoritsköldpaddor.