Recension: The Centennial Case – A Shijima Story

The Centennial Case: A Shijima Story är inte bara ett oerhört vackert spel, det är också en riktigt spännande deckarhistoria som vi får ta del av.

The Centennial Case sticker ut genom att vara ett live-action-äventyr – den klassiska FMV-genren (full-motion video) kommer tillbaka och vi hittar riktigt tunga namn bakom produktionen. Koichiro Ito (‘scenario designer’ för Metal Gear Solid V) har regisserat äventyret medan Junichi Ehara (Nier: Automata) har stått som producent.

The Centennial Case kretsar kring deckarförfattaren Haruka Kagami och Eiji Shijima som forskar kring cellers föråldringsprocess. Den rika Shijima-familjen har emellertid ett tufft förflutet där flera mord skett genom det gångna århundradet och under inledningen får vi också se hur ett skelett upptäcks på släktens ägor.

Jakten på evigt liv är också ett ämne som fyller berättelsen i The Centennial Case och en mytomspunnen frukt har gått i arv genom åren i Shijima-släkten. Storyn fokuserar emellertid inte bara på vad som händer i nutid utan vi färdas bakåt i tiden på ett snyggt sätt när Kagami läser om ett mord som inträffat ett århundrade tidigare och här får vi vara med och nysta i mysteriet.

Vi får undersöka olika mysterier som hänt under olika tidsperioder, och varje episod utspelar sig som ett avsnitt på någon av de film- och serietjänster vi har att tillgå idag och berättelsen håller också en hög klass med riktigt snygga scener och ett gott skådespeleri. Det är emellertid ett spel och vi hittar gameplay-mässiga ingredienser som är indelade i tre olika faser. Den första, incidentfasen, visar händelserna kring ett mord och här får vi ibland olika dialogval att välja mellan. Dessa påverkar inte direkt berättelsen, och ibland dyker det upp olika ledtrådar som vi kan samla in med hjälp av ett knapptryck. Detta distraherar mig dock mer från det som händer än vad de ger, och det är istället när jag behöver vara uppmärksam på detaljer – utan att få själva ledtråden avslöjad – som gör det hela mest intressant. Lyckligtvis kan vi pausa och spola både fram och tillbaka i materialet som visas.

Sekvenserna är också fyllda av distraktioner som kan ”lura” oss att tro på hypoteser som är felaktiga, och detta sker på ett väldigt smart sätt. Det är dock i den andra fasen – hypotesfasen – som de största problemen ligger. När vi ska utreda ett mord får vi dra olika ledtrådar till ett hexagonalt bräde. Detta känns som en utdragen process, och måste göras även om vi redan har en teori om vad som faktiskt har hänt. Och det är visserligen tydligt, men har en ganska tråkig design där vi också kan se om olika sekvenser från episoden.

Sedan är det emellertid dags för avsnittets final – lösningsfasen, och det är ju precis hit vi vill komma. Här samlas de misstänkta samtidigt som vi får välja bland de hypoteser som vi plockade fram genom pusslet i hypotesfasen, men tyvärr är beskrivningen för dessa hypoteser inte alltid solklar och vissa alternativ är lite för lika varandra så det medförde flertalet frustrerande misstag. Om vi inte lyckas utspelar sig ofta en humoristisk sekvens där vi blir tillrättavisade och vi skickas tillbaka till hypotesfasen, men lyckligtvis kan vi snabbspola fram till platsen där vi trasslade till det. Och när jag lyckades pricka rätt på mina hypoteser utan några fadäser kände jag mig som ett fullblodsproffs.

The Centennial Case: A Shijima Story bjuder på en riktigt spännande berättelse med duktiga skådespelare och delar av de interaktiva bitarna kommer med underhållning. Hypotesfasen är äventyrets svagaste punkt, men det är ett spel som får mig att hoppas på att Square Enix fortsätter med en satsning på den klassiska FMV-genren för detta var en riktigt intressant upplevelse.