Recension: MotoGP 22 (testat till PS5)

Milestone är tillbaka med sin MotoGP-serie och undertecknad har bränt gummi i riktigt härliga hastigheter.

Jag har inte spelat något motorcykelspel sedan Ride 4 (läs gärna recensionen) lanserades under 2020, och precis som då tar det sin tid att komma in spelmekaniken efter att ha rattat digitala fordon på fyra hjul i spel som Gran Turismo 7 och Dirt 5. Med det sagt så är det absolut inte tråkigt att gå igenom inlärningskurvan här, utan det snarare sporrar mig till att hitta en bättre körlinje, bromsa på rätt ställen och få med mig så mycket fart jag bara kan ur kurvorna. Och jag får använda apex på ett helt annat sätt än i exempelvis nyss nämnda Gran Turismo 7.

I karriärläget är målet inte helt oväntat att ta sig till den absoluta toppen av MotoGP, men om vi vill ge oss på en längre och matigare resa kan vi börja med Moto2 eller till och med Moto3. Vi får också bygga upp vårt team där vi anställer ingenjörer och mekaniker som hjälper oss att ta fram nya delar till vår motorcykel så att den får bättre prestanda. Och dessutom knyter vi till oss sponsoravtal som ger oss mer klirr i kassan om vi möter deras förväntningar.

MotoGP 22 kan av förståeliga skäl inte mäta sig med de största bjässarna inom racinggenren när det kommer till den grafiska biten. I stället är det i körningen som sticker ut och om jag flyger av motorcykeln känns det som att det verkligen är mitt fel och inte något i spelkoden. Det kräver en hel del av mig som spelare, men det ger en sådan härlig utdelning när jag lär mig hur jag ska ta mig fram med motorcykeln på bästa sätt. Det finns också ett riktigt bra gäng av hjälpmedel, så som den klassiska körlinjen som visar hur jag ska åka, hjälp med att bromsa och vi kan höja och sänka utmaningen av motståndarna med i princip millimeterprecision.

En nyhet för MotoGP 22 är ett slaggs story-läge för MotoGP-säsongen 2009. Om du, precis som jag, inte har någon större koll på den verkliga motorstporten så rycker du säkert på axlarna nu. Men det är en klassisk säsong med ett gäng riktiga giganter som Rossi, Lorenzo, Stoner och Pedrosa. Här får exempelvis uppgiften att hålla förstaplatsen som Casey Stoner under fem varv och dessutom öka marginalen ned till tvåan med minst fem sekunder. Sedan får vi köra som Valentino Rossi och kämpa för att plocka andra- eller förstaplatsen. Detta klipps sedan ihop snyggt med videosekvenser från de verkliga racen, och även om videokvalitén inte är den allra bästa så ger det en ordentlig nerv till racen. Sekvenserna är dessutom ihopklippta av regissören Mark Neale, som ligger bakom kritikerrosade dokumentären Hitting the Apex som handlar just om MotoGP. Och Neale har verkligen gjort ett riktigt bra jobb här med.

Om jag hade fått önska mig något så är det ett matigare onlineläge, även om det kan vara svettigt nog att köra loss mot elva stycken andra spelare. Jag hade gärna sett ett ordentligt rankingläge online, men på banan är MotoGP 22 ett riktigt bra spel som bjuder på härlig, utmanande körglädje och det räcker ganska långt.

Annons