Recension: Road 96 (testat till PS5)

Petria är i kaos och ungdomar försöker fly över gränsen, men vägen genom landet är fylld av faror. Road 96 är ett berättelsedrivet äventyr som levererar en stor dos spänning.

Året är 1996 och det har gått tio år sedan en fasansfull explosion tog massor av människoliv, och motståndsrörelsen The Black Brigade anklagas för att ha stått bakom detta terroristdåd. Nu styr presidenten Tyrak landet Petria med järnhand och allt är verkligen i kaos där ungdomar försöker fly längs Road 96.

När Road 96 börjar är allt verkligen sådär bitterljuvt mystiskt. Jag spelar som en ungdom som möter en polis längs vägen, men kan jag lita på henne och kommer hon att stoppa mig från att ta mig mot mitt mål att korsa gränsen? Har jag pengar så att jag kan fly vidare med bussen eller har jag till och med råd med taxi? Eller behöver jag välja det farligare alternativet att lifta?

På vägen stöter jag på en hel radda av intressanta personligheter, vissa vill mig väl, medan andra kan få min resa att sluta här. Jag vill gärna beskriva några av dessa färgstarka karaktärer, men det skulle ta bort en del av mystiken från de som vill uppleva Road 96 för första gången. Livet på vägen mot friheten är emellertid kantad av fina stunder, läskiga möten och en stor dos nyfikenhet. Något kommer att hända under min nästa del av resan, men jag har inte en aning om vem eller vad jag stöter på härnäst.

Vi får också testa på ett gäng olika minispel under äventyret och det handlar om allt från från att spela airhockey, retrodoftande arkadspel och skjuta loss med en spikpistol. Dessutom har musiken en väldigt stor plats där vi kan hitta kassettband med riktigt bra och stämningsfull musik som vi kan spela i olika bandspelare som finns här och var i spelvärlden.

Dialogvalen och spelarens handlingar påverkar berättelsen ordentligt, och Road 96 är en form av rouglike. Oavsett om jag tar den första ungdomen över gränsen eller inte så får jag direkt starta en ny resa efteråt, och det mesta som jag varit med om under resan med den tidigare karaktären påverkar händelserna under min nya resa. Förutom att delarna av berättelsen formas efter mina egna val, så får jag också några olika färdigheter som förs över till nästa ungdoms resa. Till exempel får jag möjlighet att bryta upp vissa dörrar, skåp och lås, och jag kan också få större chans att lyckas övertala folk.

Totalt får vi följa och påverka sju olika tonåringars resor och deras öden knyts ihop på ett snyggt sätt med de karaktärer vi stöter på. Det är oerhört spännande hela vägen fram till slutet även om karaktärerna inte är lika välskrivna som i exempelvis Life is Strange, men spänningen kring vad som ska hända under nästa del av resan är hela tiden där och det är oerhört svårt att sluta spela. När resan är slut efter sju till åtta timmar sneglar jag direkt på New Game Plus-läget och funderar på att ta en runda till.

Road 96 – vilket äventyr!