Recension: Dynasty Warriors 9 Empires

Dynasty Warriors är en serie som handlar om att dräpa tusentals fiender i mäktiga duster ute på mäktiga stridsfält där historia blandas med legender som förverkligas. I spinoffserien Empires får strategi ett stort utrymme och undertecknad har hårdtestat Dynasty Warriors 9 Empires.

Dynasty Warriors 9 Empires är den första delen i spinoff-serien som jag testar, men huvudserien ligger mig oerhört varmt om hjärtat där jag varit med sedan Dynasty Warriors 2 (första delen i serien var ett fightingspel) släpptes till PlayStation 2.

Här strider vi emellertid för att ena Kina och det gör vi både genom strategi och att ta till vapen. Först får vi välja vilken historisk tidsperiod vi vill ta oss ann, och vi kan välja mellan en mängd klassiska, stridslystna karaktärer vi känner igen från spelserien eller skapa oss en alldeles egen karaktär och använda denne som krigsherre.

Sedan är det dags för krigsråd, och här får vi välja vad vi bör satsa på under det kommande halvåret. Ska det satsas på att söka efter befälhavare i andra regioner, eller kanske på att fylla på matförråden så att vi har tillräckligt mycket föda för att ta ut en stor trupp i strid? Vi får också välja bland olika delmål, som att prata med x antal olika krigsherrar under halvåret, och detta genererar sedan i en bättre relation mellan huvudkaraktären och alla de personligheter vi pratar med, och vi får också välja vilket område vi ska invadera månaden innan det blir dags för nästa krigsråd.

Varje månad får vi sedan basa över våra erövrade områden, vi kanske behöver mer mat, fylla på vår armé med nya rekryter eller hålla en bankett för att göra folk nöjda och glada. Ska vi vara goda och se till folkets bästa, eller onda och endast se till arméns storhet? Valet ligger hos oss.

Trots att Dynasty Warriors 9 Empires innehåller en stor dos strategi, där vi ska försvara områden i klassisk Risk-anda, så är det på stridsfältet som allt avgörs. Här ska vi antingen försvara områden, eller anfalla för att erövra nya territorier. Det handlar inte bara om att slå ihjäl över 1000 fiender, utan vi ska helt enkelt ta över olika läger för att få våra egna soldater att spawna, eller områden som låter oss ta över katapulter och andra viktiga positioneringar. Är det vi själva som anfaller ska vi helt enkelt ta över fiendens samhälle, ta oss över deras stora mur, eller slå in porten.

Både fienden och vi själva basar över olika krigsherrar och dessa plockar med sig sin tillhörande armé till striden. Dessa kan också komma med så kallade ”hemliga planer”, och innan striden kan vi välja en av dessa. För att de ”hemliga planerna” ska kunna utföras behöver vi uppfylla diverse delmål, som att skydda vissa personer under en utsatt tid, eller inta vissa av fiendens områden. Detsamma gäller även just motståndarna, där gäller det istället för spelaren att förhindra motståndaren från att utföra sin plan. När spelaren eller fienden lyckas med detta kan det innebära att trupperna blir starkare eller att stridsfältet fylls av en ordentlig blixstorm som endast skadar motståndarsidan, eller vad sägs om att slåss vid sidan av en tiger som skapar vågor av eld?

Dynasty Warriors 9 Empires är ett äventyr som blandar action, strategi och rollspel där krigsherrarna stiger i nivå. Precis som huvudserien är det helt enkelt svårt att sluta spela när man väl har börjat, och här har det än mer djup. Vi skapar också vår egna historia, kan bygga band med olika karaktärer och till och med gifta oss, skaffa barn och se hen växa upp, och sedan välja att slåss med personen när vi startar en ny kampanj. Berättelsen har inte lika stort fokus som tidigare, men beroende på vad vi gör så får vi också se filmsekvenser efter vad vi helt enkelt åstadkommer och gör i äventyret.

Efter över 30 timmar med Dynasty Warriors 9 Empires känner jag mig nöjd. På stridsfältet handlar det om rejält hack n’ slash:ande där vi kan utföra diverse specialare som både kan ge oss liv och skada fienden ordentligt. Men även om jag börjar känna att det räcker – var det 30 riktigt underhållande speltimmar.