Recension: SteelSeries Arctis 7P+ – headset till PS5

SteelSeries har släppt sitt Arctis 7P+-headset som tagits fram främst till PlayStation 5. Undertecknad har testat headsetet till både maffiga singleplayer-äventyr och multiplayer-spel där detaljer i ljudbilden är väldigt viktig.

Det första jag reagerar på är hur otroligt sköna de känns att ha över öronen. Tyget på kåporna gör att det är betydligt bekvämare än Sonys 3D Pulse-headset, och trots långa spelpass kring fyra timmar så blir aldrig öronen ömma – vilket jag upplever med Sonys alternativ.

Arctis 7P+ kostar (runt 2000kr) dock ungefär dubbelt så mycket som 3D Pulse, därför kräver vi förstås mer av SteelSeries headset. Hur fungerar de då med multiplayer-titlar? Jag har hårdtestat det med PlayerUnknown’s Battlegrounds (Pubg) – ett spel där det är väldigt viktigt att höra varifrån skott och fotsteg kommer ifrån, och här vill jag säga att ljudbilden är smått fantastisk. Ljudet är väldigt tydligt, utan att för den delen kompromissa när det kommer till höga explosioner, skottsalvor och dylikt.

Detta gör att ljudet även är väldigt bra i storslagna spel som exempelvis Uncharted: Legacy of Thieve’s Collection där inte bara basen gör sitt jobb i episka sekvenser, utan även de mindre kraftfulla ljuden är väldigt klara.

Det finns tyvärr inte någon möjlighet att ändra chattmixen, det vill säga balansen mellan spel- och chattljud, via headsetet. Det går emellertid att göra i snabbmenyn på PlayStation 5, men mitt i pågående multiplayer-spel hade det varit behändigt att kunna göra det på själva headsetet.

Det kopplas smidigt till konsolen via USB-C, och är trådlöst, och förutom att vi kan använda headsetet till just PlayStation 5, så fungerar det riktigt bra även till PC och Nintendo Switch. Till Xbox Series X/S behöver vi dock använda en medföljande kabel för att koppla den till handkontrollen, men det är ändå trevligt att headsetet fungerar bra till fler format när det främst är utvecklat för just PlayStation 5.

SteelSeries Arctis 7P+ är ett riktigt bra headset och är en rejäl uppgradering från Sonys Pulse 3D-headset, och även om ljudet är riktigt bra direkt från boxen så kan man koppla det till PC för att ändra olika ‘presets’ om man exempelvis vill ha mer bas eller ställa in ‘equalizern’ på egen hand.

SteelSeries Arctis 7P+ – mycket headset för pengarna.