Recension: Solar Ash

Solar Ash är ett drömskt äventyr som blandar action, plattform och pussellösning med en fantastisk stil och känsla där vi åker skridskor.

Vi spelar som Rei och tillsammans med henne ska vi förhindra hennes hemvärld från att förintas. Som tur är vår protagonist en Voidrunner och med hjälp av avancerad teknologi kan hon ta sig in i det massiva svarta hål som hotar att svälja hennes planet och målet är att få det här svarta hålet att kollapsa inifrån. Det är dock lättare sagt än gjort, speciellt när hennes allierade inte går att hitta.

Det hela börjar som en mystisk resa, och det är konstigt på ett alldeles fantastiskt sätt. Och det är ett väldigt snabbt actionplattformsspel där vi åker skridskor genom färgsprakande miljöer där vi får besöka allt från forna städer som ligger i ruiner till lavaområden. Pusslen har ett stort utrymme, och ofta måste vi lösa dem genom att åka fort, tajma hopp och klättra på någon svart, oljeliknande gegga.

Det råder inte någon tvekan om att Heart Machine har tagit inspiration från titlar som Jet Set Radio och Shadow of the Colossus. Vi har förstås skridskoåkningen och en och annan grind från Jet Set Radio, medan bossarna påminner starkt om de stora titanerna från Shadow of the Colossus. Vi får visserligen piska en och annan fiende på vägen mot bossfighterna, och även om någon använder ett lasersikte och kan blåsa ner oss från höga höjder, så är det just bossfighterna som levererar utmaning. När jag för första gången såg en stor bjässe med ett skelettliknande skal tänkte jag ”jäklar, ska jag slåss mot den där?” och andan satte sig nästan i halsen, men när striden började var det ren och skär underhållning. Samtidigt som vi får ta ordentliga skär med skridskorna och hoppa mellan bestens olika skal gäller det att slå till utsatta punkter snabbt. Lägg då till att bossen rör på sig hela tiden, och det blir en riktigt svettig kamp.

Dessa bosstrider är riktigt episka, precis som berättelsen och mycket av det vi får vara med om. Det är en riktigt bitterljuv upplevelse som förmedlar många känslor, och när det i vissa avseenden påminner om Journey i atmosfär och känsla så får vi svaren i de dialoger som äger rum. Mystiken avtäcks alltså inte bara i form av ljud och av det visuella, men den fantastiska, mystiska designen tillför otroligt mycket.

Trots att jag var nyfiken på Solar Ash innan jag fick det i mina händer så överraskade äventyret starkt. Det har ett starkt underhållningsvärde och påminner mig om spelserier som The Legend of Zelda, Journey och Shadow of the Colossus samtidigt som det har en alldeles egen touch. Studions namn Heart Machine passar verkligen perfekt för Solar Ash då det är skapat med så mycket kärlek.

Annons