Test: Babylon’s Fall till PS5 (PS4, PC)

Platinum Games, studion som gett oss spel som Bayonetta och Nier: Automata, arbetar med Babylon’s Fall – ett actionrollspel online. Undertecknad har testat den stängda betaversionen av hack-n’-slash-upplevelsen, och samlat på sig prylar i ett riktigt loot-regn.

Striderna påminner mycket om Platinum Games Nier: Automata, vilket är ett väldigt gott betyg. En spännande ingrediens är att vi inte bara har två eller tre vapen att slåss med, utan hela fyra stycken som vi kan plocka fram för att mosa fienderna med. Det gör också att vi bland annat kan kombinera vår arsenal med stora släggor och hammare som delar ut stor skada med svärd som genererar i betydligt snabbare attacker och en pilbåge som vi kan använda för att skjuta fienderna på håll. Två av vapnen placeras dessutom i händerna på ett par spökliknande armar bakom karaktären och deras tyngd känns rakt ut i de haptiska trigger-knapparna i DualSense om man spelar PlayStation 5-versionen som jag har gjort.

Mellan uppdragen hamnar spelarna i en hubb-värld, en liten hamnstad där vi kan köpa och sälja vapen och utrustning hos en handlare, och lyssna på ett par spelmän som sitter med sina instrument. I betaversionen är dock utbudet här magert och jag går mestadels bara igenom alla prylar jag kommit över under mina actionfyllda strapatser och ‘equipar’ det som känns lämpligt. Men vi blir hintade om en rankinglista över hub-världens spelare och en smed som säkerligen kommer att kunna göra ett och annat med vår utrustning i fullversionen. Sedan kan vi bege oss till en anslagstavla där vi hittar tillgängliga uppdrag och samtidigt slå oss samman med upp till fyra andra spelare.

Målet är att ta sig ända upp till toppen av Tower of Babylon och för varje uppdrag vi klarar av tar vi oss lite längre upp i tornet. Problemet är att bandesignen känns väldigt oinspirerande och steril även om de slängt in lite effekter här och var så som stora stenbumlingar som ramlar ned i skallen på oss om vi inte kastar oss undan från dem. Och visst hittar vi några skattkistor på vägen och stöter vi på en och annan fiende, men det är väldigt tydligt i vilka områden som fiendevågorna kommer. Det bjuds inte på några direkta överraskningar där man varken tänker ”Åh yes, jag hittade det här” eller ”jäklar, nu blir det svårt.” Majoriteten av alla prylar är dessutom hemliga till vi tar oss till hubb-världen, så vi kan inte använda oss av dessa mitt under pågående uppdrag.

Det mest spännande som betan hade att erbjuda var bosstriderna som varje bana avslutas med. Och även om Babylon’s Fall är utvecklat för att spela tillsammans med tre andra spelare, fick jag ut allra mest underhållning när jag gav mig på en boss på egen hand. Då behövde jag verkligen parera attackerna, både från bossen själv, men också de vanliga fienderna. När bossen sedan gick in i ‘rage’- läge fick jag hålla mig så långt bort jag kunde och skicka iväg attacker med mina spökarmar.

Att betaversionen kändes tunn på innehåll kan förstås ha att göra med att det är en väldigt tidig version, men det krävs betydligt mer för att det ska bli den där beroendeframkallande upplevelsen som Square Enix och Platinum Games siktar på. De har också varit tydliga med att Babylon’s Fall kommer att bli ett ‘live service’-spel vilket betyder att det kommer att uppdateras med nytt material efter att spelet har haft sin lansering, och den som vill kommer att kunna betala verklig valuta för nya skins och områden bland annat. Det är en modell som jag personligen inte är så förtjust i, utan jag betalar hellre för rejäla expansioner med gameplay-mässigt material, och för att det hela ska fungera över huvud taget måste självfallet Babylon’s Falls grundstomme vara tillräckligt intressant.