Recension: Necromunda – Hired Gun (testat till PS5)

Games Workshops populära figurspel Necromunda har blivit förstapersonsskjutare. Streum On Studio har förvaltat varumärket och tagit inspiration från klassiska actionrökare som Doom och Quake.

Necromunda: Hired Gun är ett vansinnigt actionpackat spel där vi springer på väggar samtidigt som vi fyller fienderna med bly, utför rena avrättningar och skickar vår hundkompis på den anstormning av fiender vi möter. Jag hittar skattkistor som ligger gömda utefter banorna, plockar på mig nya vapen som hagelgevär, pistoler med sikten och automatgevär som får både stora och små fiender att bita i gräset.

Jag hamnar i en värld där det inte finns några ordentliga gränser mellan gott och ont, och i huvudrollen hittar vi en anti-hjälte som knappast får fler vänner när han eller hon (beroende på vilken karaktär vi väljer) börjar samarbeta med en viss Kal Jericho. Berättelsen och dialogerna är dock inte särskilt spännande och filmsekvenserna gör varken till eller ifrån när det det kommer till helhetsupplevelsen. Istället är det jakten på nya vapen och de adrenalinstinna actionmomenten som är Necromundas allra starkaste kort.

Huvuduppdragen må ha olika mål, men den huvudsakliga sysslan är att hålla in avtryckarfingrarna för att hålla undan anstormningen av fiender. Vissa är stora och starka och försöker slå ihjäl mig, andra skjuter nästan lika frenetiskt som jag själv medan stora robotar både skjuter och rusar emot mig. Problemet är bara att de tekniska bitarna inte riktigt når hela biten fram. Bilduppdateringen håller långt ifrån stadiga 60 bilder per sekund på PlayStation 5 när det hettar till ordentligt och när jag exempelvis utför en avrättning på nära håll flyger jag långt ifrån min plats, och när animationen väl är klar befinner jag mig på en helt annan plats. Dessutom har jag stött på fiender som står i luften och den artificiella intelligensen håller en basal nivå som bäst. Ibland ser jag hur fiender bara står och stirrar rakt in i en vägg även om det pågår ett fullskaligt krig bakom dem.

Det finns en hel del irriterande moment som gör sig påminda ganska ofta, men trots att det innehåller problem som borde vara utraderade från dagens moderna spel, så bjuder det ändå på underhållning med de fartfyllda actionmomenten och jakten på bättre utrustning och förmågor. När vi är färdiga med våra uppdrag hamnar vi i en hubbvärld där vi bland annat kan köpa vapen, men också skaffa oss och uppgradera diverse förmågor och bland annat utöka vår maximala hälsa. Dessutom får vi möjlighet att använda oss av klassiska dubbelhopp och en änterhake som inte bara hjälper oss med att nå höga höjder, utan vi kan också haka fast och dra oss fram till fiender eller rycka bort folks sköldar.

Miljöerna kan vara riktigt spännande, men de tenderar också att vara lite väl bruna och tråkiga mellan varven. Det är emellertid inte något fel på grafiken och i sina bästa stunder är det ett snyggt spel.

Problemen till trots – Necromunda: Hired Gun är ett ösigt, brutalt actionspel som hela tiden lockar mig med att söka efter bättre utrustning och vapen. Mellan uppdragen ger jag mig på sidouppdrag för att fylla på bankvalvet med pengar som jag använder till att stärka mina förmågor, köpa det där vapnet som jag inte hade råd med tidigare, och samtidigt är det helt enkelt underhållande att kriga loss mot mängder av fiender på platser som osar steam punk och Warhammer 40k.