Klassiska PlayStation-serier jag vill se till PS5

Det har släppts hur många bra spel som helst till Sonys PlayStation-konsoler genom åren, men vi väntar fortfarande på uppföljare till flera klassiska spelserier. Därför tänker jag berätta om fem stycken grymma spelserier som jag vill se till PlayStation 5.

Kika gärna videon där jag berättar om fyra klassiska PlayStation-serier som jag vill se till PlayStation 5.

Silent Hill
Silent Hill är en spelserie som verkligen inte får dö ut. Jag minns hur jag gick till den lilla leksaksaffären i Trosa, tittade på fodralet till spelet och blev så sjukt sugen att jag köpte det för min ihopsamlade månadspeng. Jag skyndade mig hem och blev helt fast, men samtidigt så galet rädd av det farliga som gömde sig någonstans i mörkret. Jag löste pussel med andan i halsen, och när telefonen ringde i den hemska skolan trodde jag att hjärtat skulle hoppa upp ur halsen.

När det sedan började bli dags för Silent Hill 2 lusläste jag recensionen i Super Play, och jag minns att recensenten beskrev det något i stil med att hen aldrig mått så dåligt efter att ha spelat ett spel. Det gjorde att jag var rejält uppskrämd redan innan jag fick axla rollen som James Sunderland, och jag har aldrig blivit så rädd och tagen av ett spel som då.

Men hur ser det ut gällande chanserna för en ny del i Silent Hill-serien?

Hideo Kojima och hans studio arbetade som bekant på en ordentlig Silent Hill-uppföljare, eller reboot, och gav oss demot P.T. men vi vet alla hur bitter eftersmaken blev när Konami sade upp Kojima. Spelets utveckling lades förstås ned, men nu ryktas det om att inte bara ett utan två Silent Hill-projekt är under utveckling. Enligt VGC har Konami outsourcat Silent Hill till en ”framstående, japansk utvecklare” samtidigt som det även ryktas om att den polska spelstudion Bloober Team arbetar på ett Silent Hill efter att VD:n Piotr Babieno berättat för GamesIndustry.biz att de jobbar med ett skräckspel tillsammans med en väldigt stor spelutgivare. Spännande!

SSX
SSX var faktiskt planerat att släppas till Dreamcast först, men när EA bestämde sig för att inte släppa några spel till formatet vände de sig istället till Sony, och SSX var helt klart det bästa spelet till PlayStation 2 vid lanseringen. Jag saknar verkligen ett nytt, fantastiskt snowboardspel, och SSX-serien bjuder på grym, arkadig snowboard-åkning med galna tricks som ger spelaren en ordentlig boost för att kunna ta sig först i mål i tävlingarna.

Jag hade så höga förhoppningar på SSX, rebooten som släpptes till PlayStation 3 och Xbox 360 under 2012, men det var en ordentlig besvikelse. Steve Rechtschaffner, som jobbade som executive producer för de tre första SSX-spelen arbetar emellertid med ett nytt snowboardspel som också kommer att leka med gravitationen, och det handlar om ett free-to-play-spel som går under projektnamnet Project Gravity. Målet är att göra det till en väldigt arkadig spelupplevelse, men producenten är mån om att påpeka att det inte handlar om någon spirituell uppföljare till SSX även om det kommer att ha vissa drag från spelserien.

Parasite Eve
En annan klassisk spelserie som jag verkligen vill se igen till PlayStation 5 är Parasite Eve – spelserien som bygger på romanen med samma namn. Det första spelet i serien nådde aldrig Europa och när tvåan kom hade det sadlat om helt och blivit en form av Resident Evil-klon. Inget ont i det, men det första spelet hade en sådan underbar atmosfär. Här gav Square Enix, eller Squaresoft som de hette då, oss ett skräckspel med turordningsbaserade JRPG-strider och vi fick följa New York-polisen Aya Brea när helvetet brakade löst på en opera.

Jag själv gillar verkligen turodningsbaserade strider när det kommer till JRPG, men jag förstår också att det kan vara svårt att locka en bredare publik med ett sådant koncept. Därför tror jag att ett mer actionbetonat stridssystem hade varit perfekt, och jag hade knappast varit ledsen om Square Enix hade gett oss en nyversion i samma stuk som Final Fantasy VII Remake.

Shadow of Memories
Shadow of Memories har en fantastisk, mörk atmosfär, och äventyrsspelet gav mig fantastiska spelminnen när det släpptes under 2001. Här får vi följa Eike Kusch när han reser tillbaka i tiden för att lösa sitt egna mord. Gömmer sig exempelvis mördaren bakom ett träd? Vad händer då om vi åker tillbaka i tiden och ser till att trädet inte ens planterades från första början?

Samtidigt som vi pratar med folk och löser pussel när vi försöker nysta upp trådarna i mysteriet så går förstås tiden, och om vi inte hinner lösa problemet i tid är det game over. Jag har ofta svårt för just tidspress i spel, men det fungerar faktiskt riktigt bra i Shadow of Memories, och när vi får resa tillbaka så långt som till 1580-talet är det intressant att se förändringarna i den tyska, fiktiva staden Lebensbaum. Hela äventyret är så mystiskt och även om det fick en hel del kritik när det släpptes för att det var relativt kort, så har det ett bra omspelarvärde då det finns sex stycken olika slut beroende på vilka val man gör under spelets gång.

Shadow of Memories är verkligen en bortglömd pärla, och jag skulle bli överlycklig om vi fick se en remake eller en uppföljare till PlayStation 5.

Vilka klassiska spelserier vill du se återupplivas till PlayStation 5?