Allt vi vet om PS5-exklusiva Returnal

Det mystiska actionäventyret Returnal släpps snart exklusivt till PlayStation 5, och det är Resogun-utvecklarna Housemarques första stora AAA-titel. Men vad vet vi egentligen om Returnal hittills?

Det handlar om ett sci-fi-äventyr med riktigt adrenalinpumpande strider, men det ser också ut att bjuda på mystik och utvecklarna utlovar en spännande berättelse. Protagonisten Selene kraschlandar på den ogästvänliga planeten Atropos efter att hon mottagit en mystisk signal, och här får hon möjlighet att använda sig av utomjordingarnas teknologi samtidigt som hon fångas i en slags tidsloop.

Se gärna Returnal-videon på vår Youtube-kanal SpelPaus.

Returnal är en form av rouglike – och när spelaren dör kommer vi att få starta där allting började och då har föremål, fiender och områden också ändrat plats. Det hela handlar om en tredjepersons-shooter som inspirerats av bullet-hell-spel där fienderna attackerar från alla håll med både ”skotteld” och rena attacker. Det gäller för spelaren undvika fiendernas attacker genom att bland annat kasta sig undan deras anfall och för att vi ska kunna ha någon chans så har vi också möjlighet att hitta ett gäng olika vapen som alla kan uppgraderas med olika spännande egenskaper. Det kan exempelvis handla om att våra skott exploderar vid träff och gör ytterligare skada, eller blixtar som är bra att använda sig av om det kryllar av många fiender på en mindre yta.

Returnal får funktioner som haptisk feedback, adaptiva triggers och stöd för 3D-ljud vilket säkerligen lär tillföra en hel del till närvarokänslan samtidigt som vi strider mot alla möjliga farliga monster. Dessutom kommer äventyret att utnyttja PlayStation 5-hårdvarans möjligheter så att vi kommer att få ultrakorta laddningstider och en silkeslen bilduppdatering.

Fienderna kommer att bjuda på rejält med utmaning och alla kommer med en mängd olika unika rörelser. Housemarque beskriver till och med döden som ”death is only the beginning.” Det handlar om ett väldigt snabbt och intensivt gameplay, precis som studions tidigare titlar, men det ser också ut att innehålla betydligt mer djup och förhoppningsvis avtäcker vi mer och mer av all mystik efter varje död.

Sony och Housemarque är väldigt hemlighetsfulla när det kommer till Returnals berättelse, men storyn lär få ett betydande fokus. Under State of Play-sändningen i februari visades actionäventyret upp i ett videoklipp och i en del av detta fick vi se hur Selene, huvudrollskaraktären fick möta sin ”personliga mardröm”. Här möts vi av ett mystiskt hus och jag får klara Resident Evil-vibbar.

Spännande! Det känns som att vi kommer att få oss en rejäl dos av mystik, adrenalin och skräck.

Returnal lanseras den 30 april exklusivt till PlayStation 5, och det ser ut att bjuda på en rejäl dos av mystik, adrenalin och skräck. Jag ser verkligen fram emot att få besöka denna mörka värld som blandar in snygga ljuseffekter som verkligen förmedlar kraft och jag hoppas verkligen att slutresultatet är minst lika spännande som det verkar.