Recension: Persona 5 Strikers (PS4, Nintendo Switch, PC)

Persona 5 Strikers låter oss återigen träffa på Joker, Ann, Morgana och alla andra medlemmar i Phantom Thieves-gänget när de sticker iväg på en färgsprakande resa tillsammans i denna härliga uppföljare.

Våra vänner från Persona 5 samlas igen för att bege sig iväg på semester tillsammans. Och det är verkligen ett kärt återseende fyllt av värme, där jag njuter av både dialog och stridsmomenten som gått från att vara turbaserade i originalet till att vara fyllda av action i ren musou-anda efter att Dynasty Warriors-utvecklarna Omega Force försett spelet med en tolkning av sina ikoniska strider.

Se gärna videon där jag berättar om mina två första timmar med Persona 5 Strikers.

När våra vänner från originalet är i full färd med att förbereda sig för en härlig camping-trip stöter de på stjärnan Alice Hiiragi, och det blir snabbt tydligt att något inte står rätt till. Lugnet byts snart ut till storm och Phantom Thieves-gänget hamnar snart i Metaverse där de återigen får slåss mot Shadows i kampen om att ställa allt till rätta och nysta ut alla hemligheter.

Även om striderna har gått ifrån att vara turbaserade till att vara fyllda av action så känner vi igen mycket från Persona 5. Vi kan visserligen göra olika, vanliga attackkombinationer där Joker exempelvis avslutar med att avlossa sitt vapen, och flera karaktärer utnyttjar sina Personas där Ann exempelvis dundrar på med några eldattacker. Spelet behåller också flera ingredienser som introducerades med Royal-utgåvan av Persona 5 där vi kan använda oss av en änterhake, utnyttja Show Time-attacker och skjuta hej vilt eftersom att ammunitionen fylls på efter varje strid.

Precis som i originalet kan vi också hitta Personas på stridsfältet och kombinera dem i Velvet Room för att forma nya sorters Personas. När dessa sedan utnyttjas i strid pausas dessa adrenalinpumpande bataljer, och vi kan välja och vraka mellan ett helt gäng av olika förmågor, och vi vill förstås utnyttja fiendens svagheter. Så om en fiende är svag emot elektricitet är det bra att använda en elektrisk attack och vi kan förstås buffra våra karaktärer med dessa förmågor genom att exempelvis ge de ett starkare försvar eller hela dem om livmätaren börjat sjunka.

Karaktärsgalleriet är också lika färgsprakande som i originalet där Ryuji är gängets ”clown”, Futaba är den härliga programmeraren och Morgana är den grymma katten som kan prata (fast bara med Phantom Thieves-gänget). Dessutom får vi stifta bekantskap med en helt ny karaktär – Sophia – som är en AI som bor i de andra karaktärernas mobiltelefoner ute i den vanliga världen, men som tar en mänsklig form inne i Metaverse när det är dags att slåss emot fiender. Berättelsen är också riktigt spännande och innehåller riktigt fantastiska dialoger precis som i originalet även om det smugit sig in en och annan så kallad ”filler”.

Persona 5 Strikers är verkligen en värdig uppföljare till Persona 5. Vi hittar fantastiska bosstrider där det gäller att akta sig för fiendens attacker och dundra på mot dennes svagheter. Men även om stridssystemet är riktigt bra, där fyra stycken karaktärer i Phantom Thieves-gänget slåss samtidigt (och vi kan växla mellan dessa med ett enkelt knapptryck), så är det just de härliga dialogerna som överraskar mig mest. Innan jag fick möjlighet att testa på det actionpackade rollspelet såg jag en ‘spin off’ framför mig som troligen inte skulle leva upp till originalets förträfflighet gällande berättelsen, men jag hade så otroligt fel och det mynnade istället ut i en förträfflig uppföljare. Ena stunden myser jag när jag springer omkring i ett fiktivt Japan, och andra stunden höjs pulsen när vi beger oss in i Metaverse för att slåss mot den ena härliga fienden efter den andra.

Persona 5 Strikers är en fantastisk uppföljare till ett av världens bästa japanska rollspel i modern tid.