Det här är vad vi vet om Resident Evil Village

Resident Evil Village, också känt som Resident Evil 8, utspelar sig några år efter händelserna i sjuan och Ethan Winters är tillbaka för ett nytt hemskt äventyr.

Resident Evil 7 avslutades med en hel del lösa trådar och under en intervju med den japanska speltidningen Famitsu berättade producenterna Tsuyoshi Kanda och Peter Fabiano att vi kommer att få alla svar i Resident Evil Village där vi bland annat kommer att få slåss mot varulvar och vampyrer.

Se gärna videon på vår Youtube-kanal SpelPaus.

Samtidigt som Ethan och hans fru Mia försöker komma tillbaka på fötter efter de fasansfulla händelserna som de var med om i Resident Evil 7 så kidnappas deras dotter av vad som ser ut att vara Chris Redfield. Chris, som tidigare slagits mot bioterrorism, och som har haft huvudrollen i flera tidigare delar i serien, kan mycket väl vara en av antagonisterna i Resident Evil Village, och hans personlighet verkar ha blivit betydligt mörkare än vad vi har fått se i tidigare spel. Ethans och Mias dotter hamnar hos vampyren Lady Dimitrescu i hennes slott som tornar upp sig bakom vad som ser ut att vara en rumänsk, gotisk by full av mörka hemligheter.

Resident Evil Village kommer att utspela sig i förstaperson precis som i sjuan och actionmomenten ska få större fokus. När Capcom visade upp spelsekvenser från äventyret för första gången fick vi veta att vi kommer att kunna blockera fiendens attacker – något som lär vara nödvändigt då Winters är en av seriens minst erfarna när det kommer till strid. Byn verkar också vara fylld av en varulvsliknande befolkning och de ser inte bara ut att vara hiskeligt starka, utan väldigt snabba. I en sekvens från en trailer kunde vi se hur en av dessa varelser slår sig genom taket och greppar tag i en gammal gubbe.

Vi kommer också att få stifta bekantskap med en skara av viktorianska vampyrer, och de verkar kunna kontrollera en svärm av insekter. Lady Dimitrescu och hennes döttrar ser ut att vara spelets huvudantagonister, och äventyret verkar inkludera en del nya fiender, och det ska bli riktigt spännande att få ta reda på vilka bio-experiment som pågår i och kring den här byn.

I en trailer fick vi se en snabb glimt av ett pussel med Umbrella-loggan, vilket tyder på att organisationen antagligen kommer att ha någon sorts roll med i berättelsen. Det ser ut som om spelmekaniken kommer att påminna en hel del om Resident Evil 7, men att vi kommer att få en betydligt öppnare miljö att röra oss i. Dessutom har vi fått se några karaktärer skymta förbi i de trailers som finns tillgängliga, bland annat en gammal kvinna med pärlor och käpp samt en gubbe med cowboy-hat och solbrillor och det är oklart om de är vänner eller fiender – och än så länge råder en ordentlig mystik kring dem.

Det råder inte någon tvekan om att Capcom sneglat på sitt Resident Evil 4 under utvecklingen av Village. För det första handlar det om mer direkt action än exempelvis seriens sjunde del, och vi kommer också att stöta på en försäljare som låter oss köpa och sälja vapen. Dessutom påminner det rutnätsbaserade ‘inventoryt’ en hel del om det vi såg i fyran.

Capcom lovar att Resident Evil Village kommer att sakna laddningssekvenser, men om detta gäller både versionerna till den nuvarande konsolgenerationen med PlayStation 5 och Xbox Series X i spetsen och den förra konsolgenerationen återstår att se. Det vi har fått se hittills talar i alla fall om ett spel som ser oerhört snyggt ut, och de visuella delarna lär med största sannolikhet tillföra mycket till den skrämmande känslan.

Den som äger PlayStation 5 kan också ladda ned demoversionen Resident Evil: Village Maiden som ger oss en försmak av vad som komma skall i form av atmosfär och känsla. Testversionen är runt 20 minuter lång och innehåller inte några strider, men vi får träffa på några karaktärer – inte minst Lady Dimitrescu som är riktigt charmig, skrämmande och stor. I vår släpps det också ett demo till samtliga format, och den gången kommer vi också att få testa på spelets strider.

Resident Evil Village inkluderar också ett multiplayer-läge kallat Re: Verse. Det ser ut att vara fristående och här kommer vi att få spela ikoniska Resident Evil-karaktärer i rena Deatchmatch-sammandrabbningar för upp till sex spelare. En spännande twist är att om en spelare dör spawnar den som ett biologiskt vapen, och lär definitivt kunna göra livet surt för de resterande spelarna.

Se gärna videon där jag berättar om mina upplevelser med Resident Evil RE:Verse-betan.

Resident Evil Village ser ut att bli riktigt skrämmande, med en mörk by, mystiska hemligheter och ockulta drag. På förhand ser det ut som ett ordentligt adrenalinpumpande äventyr och den 7 maj släpps skräckäventyret till PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X/S, Xbox One och PC. Och jag längtar verkligen, inte minst för att ta reda på varför Chris Redfield verkar ha gått över till den onda sidan.

Annons