Här är vad vi vet om Dying Light 2

Dying Light är ett zombie-spel med sköna parkour-inslag som får mig att längta efter mer, och det kom inte som någon överraskning när uppföljaren utannonserades under E3 2018. För ett år sedan berättade utvecklarna Techland att Dying Light 2 försenats på obestämd tid, men vad vet vi egentligen om zombie-spelet hittills? Det ska ni få veta nu.

Vi kommer att ta kontrollen över en ny protagonist, Aiden Caldwell, och han är en jäkel på parkour och precis som huvudkaraktären i föregångaren så är han bra på att springa, hoppa, klättra och ta sig genom staden samtidigt som han utför olika uppdrag åt ett gäng av spelvärldens karaktärer. Det är oklart hur Aidens personlighet kommer att vara i jämförelse med Kyle Crane som vi spelade som i originalet, men eftersom att äventyret utspelar sig två decennier efter ettan lär Caldwell vara betydligt mer erfaren när det kommer till att leva och agera i en zombie-apokalyps.

Lead Designer Tymon Smektała har berättat att vi kommer att förflyttat oss från den fiktiva versionen av den turkiska staden Harran till en europeisk metropol som en gång varit välmående, men att den nu troligen är den sista mänskliga kolonin som kämpar för att överleva. Vi vet inte vad staden heter än, men den kommer att vara runt fyra gånger så stor som i det förra spelet, och när ett gäng fans räknade ut ungefär hur långt det skulle ta att gå från den ena änden till den andra så kom de fram till att det bör ta över två timmar att vandra om spelaren inte stöter på några hinder på vägen. Men enligt Smektała betyder det inte att världen blir tom och livlös utan att den är fylld av människor vi kan tala med, platser att besöka och uppdrag att utföra.

Spelaren kommer dessutom att kunna ansluta sig till ett antal olika fraktioner under äventyret, och spelvärlden påverkas beroende på vilka vi väljer att ansluta oss till. Under en intervju med PCGamesN berättade Lead Designern att det finns några huvudfraktioner, som bland annat The Peacekeepers och The Scavengers, men också några mindre fraktioner som The Untainted. Exempelvis så slåss The Peacekeepers och The Scavengers om en övergiven pool. The Peacekeepers vill göra utposten till en träningsplats medan The Scavengers vill använda platsen till att odla växter som de kan göra bränsle utav. The Untainted å sin sida vill odla droger som i sin tur kan användas till att förändra och förbättra vår förmåga i strid, men det är förstås inte bara huvudkaraktären som i sådana fall kommer att utnyttja detta, utan stora delar av stadens befolkning.

Vi kommer att kunna köra olika fordon i Dying Light 2, men för att det ska bli möjligt behöver spelaren ge sitt stöd åt The Scavengers för att detta ska bli möjligt genom att producera bränsle.

Vi kommer att stöta på många sätt att påverka spelvärlden, och under E3 2019 visades ett scenario upp där spelaren stöter på en befäst bas placerad på en dam. Här kan vi välja att gå in och attackera i ren Rambo-anda, eller smyga som självaste Solid Snake, eller helt enkelt lämna basen ifred. Om vi väljer att attackera och ta över basen kommer vi att kunna lägga olika delar av staden under vatten, samtidigt som andra – tidigare översvämmade områden – blir tillgängliga att ta sig till. Det låter förstås som en alldeles ypperlig idé att ta över basen, men det kommer också med en stor nackdel – fraktionen som basar över fortet från första början kommer knappast välkomna den som dödar deras medlemmar med öppna armar.

Det kommer emellertid att finnas element som gör att vi kommer att kunna reparera våra relationer med de olika fraktionerna, men vissa val kommer att generera i permanenta förändringar på spelvärlden.

Hur långt är då Dying Light 2? Under en intervju med Prankster 101 har Smektała berättat att vi kommer att kunna kuta igenom huvudberättelsen på 15 – 20 timmar, men den som vill se allt kommer att ha över 100 timmar av speltid att se fram emot, och för det krävs det också flertalet genomspelningar. Lead Designern medger dock att det är väldigt svårt att avgöra hur lång tid det kommer att ta för att klara spelet med tanke på vad som händer när spelaren rör sig från punkt A till B.

För att vi ska kunna ta oss runt den stora staden på ett smidigt sätt kommer vi att kunna använda oss av en änterhake och glida genom luften med en skärmflygare samtidigt som vi tar ut zombies med över 50 nya vapen i jämförelse med originalet och vi kan skapa dem med olika föremål. Vi kommer att kunna hitta olika ritningar precis som i ettan, men den här gången kommer stealth-föremål att vara mer integrerat. Det ser också ut som om vapnen kommer att vara mer effektiva än tidigare, men det betyder inte att det blir lättare – fienderna är nämligen smartare än i originalet.

Hur är det då med onlinemöjligheterna? Upp till fyra spelare kommer att kunna spela tillsammans över nätet, och det innebär också att vi kommer att kunna besöka andra spelares Dying Light 2-städer för att se hur deras val påverkat spelvärlden i jämförelse med våra egna. I det första spelet kunde vi också möta andra spelare i player-versus-player-läget, och under en intervju från 2018 berättar utvecklaren att det finns en stor multiplayer-komponent vid sidan av coop-läget – men att vi kommer att få veta mer om det vid ett senare tillfälle.

Techland har också planer på att stödja spelet långt efter att det släppts, närmare bestämt under fyra år efter lanseringen. Under en intervju med Prankser101 berättar Smektała att många fans kommer att se fram emot nedladdningsbara paket, uppdateringar samt extraprylar och att det är precis vad de kommer att ge dem.

När släpps då Dying Light 2? Det är fortfarande oklart, men under nyårsafton postade Techlands officiella Dying Light-konto ett inlägg på Twitter som löd ”Survivors, tonight we celebrate! Keep your heads up for 2021!” vilket fått många att tro att det faktiskt kommer att släppas i år. Vad tror du?

Dying Light 2 är under utveckling till PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X och S, Xbox One samt PC och vi hoppas förstås att det tar serien till en ny nivå.