Testar Persona 5 Strikers som släpps 23 februari

Gänget från Persona 5 kommer tillbaka i ett nytt, actionpackat rollspelsäventyr och jag har spelat de två första timmarna av Persona 5 Strikers som släpps den 23 februari till PlayStation 4, Nintendo Switch och Steam.

Se gärna videon om Persona 5 Strikers på vår Youtube-kanal SpelPaus.

Äventyret utvecklas av Omega Force som är kända för sina actionpackade Musou-spel, och även om Warriors-serien är full av härlig gameplay var jag orolig att charmen från originalet skulle vara som bortblåst i Persona 5 Strikers, men jäklar vad fel ute jag var – mina första timmar med actionrollspelet har varit fyllda av färg, fantastiska japanska galenskaper, skön stämning, samma härliga karaktärsgalleri – plus en helt ny karaktär – och förstås helt underbara spelsekvenser som utvecklarstudion är kända för – men förstås med en Persona 5-touch.

Huvudkaraktären, som vi får namnge själva, Morgana, Ann och alla andra störtsköna karaktärer i Phantom Thievs-gänget är tillbaka i Tokyo för att semestra och dra och campa ihop. När de ska förbereda sig inför sin resa stöter de dock på kändisen Alice Hiiragi. Hennes intentioner verkar goda där hon säger sig vilja sprida ljus, men det är inte den egentliga sanningen. När protagonisten får ett kort från henne med ett lösenord som kan användas i en app som kallas för EMMA, förs de till Metaverse tillsammans med alla andra runtomkring, och helt plötsligt får gänget anta sina Phantom Thives-former igen och slåss för att nå sanningen och rädda alla som fallit under Alice våld.

Mina första intryck av stridssystemet är att det är smått fantastiskt, och även om det är fokus på action, och inte turbaserade strider, känner vi igen mycket från Persona 5. Alla karaktärer har sina egna förmågor där Morgana exempelvis kan förvandla sig till bussen och köra över angriparna medan Yusuke kan spetsa sina fiender snabbt med sitt vassa svärd. Protagonisten då? Jo han kan göra kombinationer som möjliggör att hans Persona kastas fram och gör en attack. Karaktärerna lär sig också diverse specialattacker som vi kan utföra med olika knappkombinationer, och när vi fyllt en mätare som kallas för Showtime kan vi utföra en riktigt stark attack som också bjuder på visuellt godis. Dessutom är användandet av våra Personas av största vikt – speciellt i de tuffare striderna.

Persona-funktionerna fungerar i mångt och mycket som i originalet där vi kan samla på oss olika varelser som vi bland annat möter på stridsfältet. Då och då droppar en Persona-mask efter att vi har spöat fienden i strid, och om vi plockar upp dessa kan vi använda deras förmågor i strid. När vi ska använda Persona-varelsernas förmågor pausas de adrenalinfulla striderna, och vi kan välja och vraka bland förmågor som bland annat låter oss kasta eld, is och andra magier på fienderna, och förstås buffar som ger oss högre attackstyrka och vi kan också använda förmågor med helande attribut. Vi kan också besöka Velvet Room för att bland annat mixa olika Personas för att ta fram starkare Personas, och precis som i originalet är det ett väldigt spännande inslag.

I Omega Force Musou-spel brukar vi allt som oftast kastas in på stora slagfält och slåss mot tusentals fiender, men i Persona 5 Strikers är saker och ting lite annorlunda. Banorna är uppbyggda ungefär som i originalet där vi kan smyga oss på fienden i det fördolda och få en och annan fördel, och i jämförelse med andra spel från utvecklaren är striderna mindre, men förbaskat underhållande. Därmed inte sagt att Persona 5 Strikers inte innehåller stora strider. Under mitt test fick jag se prov på minst en stor batalj, och det kändes riktigt mäktigt att ta sig ann de forsande vågorna av fiender.

De första två timmarna av Persona 5 Strikers är verkligen fyllda av härlig atmosfär, där dialogerna bjuder både på skratt och seriösa inslag. Berättelsen tar en stor plats, och den förgyller verkligen upplevelsen och den nya karaktären Sophia – en A.I som bor i mobiltelefonerna – passar direkt in i det intressanta gänget av färgstarka karaktärer. Hon tar också mänsklig form inne i Metaverse och attackerar fienderna med en jojo. Jag njuter av att vandra omkring på gatorna i Tokyo, snacka med Sojiro på hans café, och den första banan är fylld av intressanta inslag där vi hittar saker som pariserhjul, luftballonger som vi kan hoppa till och bilar som vi kan spränga. På tal om det så är det ett härligt tillskott till striderna, där vi kan använda oss av omgivningen för att dela ut spö genom att bland annat snurra runt lyktstolpar och skjuta konfetti på fiender som är svaga mot vind.

Mitt test avslutas med en riktigt underhållande bosstrid, där det gäller att lära sig fiendens attackmönster för att inte dö. Visst kan vi levla upp karaktärerna så att de är övermäktiga, men då får man inte den där spännande utmaningen, och medan jag kastar mig undan från fiendens attacker planerar jag mitt nästa anfall för att fylla Showtime-mätaren. Tankarna förs till spel som Dark Souls och Nioh, även om det förstås inte är lika svårt, men den första bosstriden bjuder både på överraskningar och riktigt härlig gameplay.

Persona 5 Strikers släpps till PlayStation 4, Nintendo Switch och Steam den 23 februari, och den som förhandsbokar delux-versionen kan börja spela redan den 19 februari. Om man dömer från de första två timmarna så har vi en riktigt härlig färgbomb till actionrollspel att se fram emot.