Recension: Kingdom Hearts – Melody of Memory

Kingdom Hearts-serien bjuder på en fantastisk blandning av Disney och Final Fantasy. Berättelsen må vara snårig, men atmosfären har alltid varit på topp, i alla fall när det kommer till titlarna i huvudberättelsen. Hur är det då med det rytmiska musikäventyret Kingdom Hearts: Melody of Memory – framkallar det härliga minnen eller är det ett taktlöst hopkok?

Kingdom Hearts: Melody of Memory låter oss återbesöka de härliga världarna vi minns från serien och när jag springer igenom Traverse Town till tonerna av musiken och spöar fiender i takt med Sora, Långben och Kalle Anka sprudlar minnena från tiden jag haft med serien.

Snart får jag också bege mig till Agrabah där Alladin gästspelar, och jag trycker på knapparna i takt med att fienderna dyker upp framför mig på spelplanen. Det hela handlar såklart om tajming och rytm, och om jag är för snabb eller långsam delar fienderna ut stryk och den gemensamma livmätaren för mina karaktärer sjunker.

Vi hittar också extra djup där vi får erfarenhetspoäng efter varje avklarad bana och när karaktärerna levlar upp får vi mer liv och attackerna mot fienderna blir också starkare. Dessutom kan vi mixa föremål för att skapa prylar och vi kan bland annat aktivera möjligheten att använda dessa prylar automatiskt under strid. Exempelvis kan vi få mer liv om livmätaren sjunker under 40 procent eller plocka med oss Musse Pigg som springer i bakgrunden och assisterar under banan. Varje spelplan kommer dock med tre utmaningar som ger oss stjärnor vilka vi använder för att låsa upp nya världar. Det kan röra sig om att ta sig i mål med en viss procent kvar i hälsomätaren, men allt för ofta handlar en av utmaningarna om att klara av banan utan att använda några prylar. Det slutar oftast med att jag helt enkelt inte bryr mig om att använda några prylar alls och det tar bort hela anledningen till att skapa bättre saker.

Det råder ingen tvekan om att Kingdom Hearts: Melody of Memory främst är till för oss som följt spelserien. Med hjälp av musiken, fienderna och karaktärerna frambringar det härliga minnen och då och då får vi också se en och annan filmsekvens från spelen. Den som aldrig rört ett Kingdom Hearts-spel tidigare lär däremot inte förstå sammanhanget, och mycket går förlorat när känslorna och atmosfären från spelserien aldrig kommer att gå fram. Därmed inte sagt att nya spelare inte kan få ut något av Melody of Memory som är ett härligt, rytmiskt musikäventyr och det går att lägga sig på en av tre olika svårighetsnivåer.

Kingdom Hearts: Melody of Memory är ett väldigt atmosfäriskt musikäventyr som kommer med ett ganska enkelt koncept, men som är svårt att bemästra. På den tuffaste svårighetsnivån krävs det verkligen en koncentration på topp när vi flyger med en karaktär och spöar fiender med de andra två och möter starka bossar.

Visst hade det varit trevligt om banorna hade innehållit fler visuella detaljer då allt känns lite väl avskalat, men Kingdom Hearts: Melody of Memory levererar härliga minnen med härlig musik och intressant spelmekanik.